Slapende VvE wakker maken: een wettelijke plicht

Slapende VvE wakker maken: een wettelijke plicht
5 februari 2020 Jan Willem Hens

Moet ik mijn slapende VvE wakker maken?

Waarom moet u uw slapende VvE wakker maken? Ten eerste om te voldoen aan wettelijke eisen, en ten tweede om de waarde van je appartement te verhogen. Nederland kent veel kleine VvE’s die niet actief zijn. 

De wetgever heeft steeds meer oog voor inactieve Verenigingen van Eigenaars. Een slapende VvE heeft nadelige gevolgen voor de leefbaarheid van het gebouw. Daarom wordt de wetgeving steeds verder verscherpt. 

Wettelijke verplichtingen VvE’s

Zo is er sinds 2018 een spaarplicht voor VvE’s ingesteld, gericht op onder andere het tegengaan van verkrotting. Maar er zijn meer verplichtingen, zoals de verplichting om ingeschreven te zijn bij de KvK. Het niet inschrijven is een economisch delict. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Hoe maak ik mijn slapende VvE wakker?

Wat moet je doen om de VvE te activeren? Er zijn een aantal stappen die je moet nemen om een slapende VvE te activeren, namelijk:

  • Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
  • Een bestuur benoemen
  • Een begroting maken
  • Een oprichtingsvergadering houden

Al met al is dit veel werk, maar het is wel belangrijk. Om de VvE te activeren moet u natuurlijk ook de leden activeren. Zoals eerder gezegd heeft een geactiveerde VvE ook voordelen. Het heeft een positief effect op de waarde van de appartementen, ook in Utrecht. Kortom, ga aan de slag met je uwVvE.

Professioneel VvE-beheer inschakelen

Wat kunt u nog meer doen? Als VvE kunt u ook overwegen om een professionele VvE-beheerder in te schakelen, bijvoorbeeld Parel Beheer. 

Professioneel beheer zorgt ervoor dat de administratie in orde is en dat de VvE voldoet aan de wettelijke normen. Naast administratief beheer krijgt de VvE ook te maken met financieel beheer en technisch beheer. Een VvE-beheerder kan zorgen voor volledige ontzorging.