Lift MJOP. Een MJOP voor de lift

Lift MJOP. Een MJOP voor de lift
16 december 2020 Jan Willem Hens
MJOP Lift

Lift MJOP

Heeft elke lift een MJOP? Nee helaas niet. Er komen steeds meer VvE’s met een lift. Ook in oudere gebouwen worden liften ingebouwd. Is er eenmaal een lift dan moet je onderhoud plegen. En elke 18 maanden gekeurd. De kosten voor een lift kunnen behoorlijk oplopen. En om verrassingen te voorkomen is het goed om speciaal voor de lift een MJOP op te stellen.

Ongeveer om de 20 jaar moet een lift gereviseerd worden. En de kosten daarvoor kunnen behoorlijk oplopen. Begin dus met tijdig hiervoor te reserveren. Daarom is het verstandig om een MJOP op te stellen. En een lift die niet wordt onderhouden kan tot problemen leiden. Zo kan het gebeuren dat de lift niet is goedgekeurd. En een niet goedgekeurde lift mag je niet gebruiken. Vergelijk dit maar met de Apk keuring van een auto.

 

Onderhoud en keuring

Een lift moet regelmatig onderhouden krijgen. En elke 18 maanden gekeurd. Wat de keuringseisen zijn verschild per liftsoort. Bij TUV Nederland  kan je lezen wat de eisen zijn aan de periodieke liftkeuring. Een van de eisen bij de liftkeuring is dat er een onderhoudscontract is voor de lift. Zonder onderhoudscontract vindt geen periodieke keuring plaats. Ondanks het regelmatige onderhoud is het opstellen van een Lift MJOP verstandig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gebouw kan je niet makkelijk zien wat gedaan moet worden. Bij schilderwerk kan je zien wat de staat van onderhoud is. Maar of de liftkabel vernieuwd moet worden is voor een eigenaar / bewoner lastig te bepalen.

Rol van de Beheerder

Niet alle VvE Beheerders hebben verstand van een liftinstallatie. Ook daarom is het verstandig om een Lift MJOP te hebben. Dan kan de VvE Beheerder gericht en terzake kundig onderhoud laten verrichten. Parel VvE Beheer Amsterdam is een ervaren VvE Beheerder. Wij hebben een aantal VvE’s waar een liftinstallatie aanwezig is. Daar moet je als beheerder ervaring mee hebben. En dat hebben wij. Als er in de VvE een lift aanwezig is moet je als beheerder:

  • Monitoren of er tijdig onderhoud gepleegd is
  • Zorgen dat de periodieke keuring tijdig  uitgevoerd is
  • Een 24/7 storingsdienst hebben.

Daarnaast moet je als beheerder op de kosten letten. Die zijn vaak hoog en ondoorzichtig.