Liftonderhoud en de VvE: waar moet u op letten?

Liftonderhoud en de VvE: waar moet u op letten?
16 december 2020 Jan Willem Hens

Heeft uw appartementengebouw een lift? 

Zo ja, dan weet u vast dat het onderhoud en de keuring van een lift van groot belang zijn. Dit is niet enkel cruciaal om de veiligheid van de liftgebruikers te waarborgen, maar kan ook verrassende kostenbesparingen opleveren. In dit artikel willen we graag uw aandacht richten op het belang van een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) voor uw lift.

Een MJOP voor de VvE-lift?

Is een MJOP nodig voor de lift in uw gebouw?

Hoewel niet alle liften een MJOP hebben, is het toch een verstandige keuze om er een op te stellen. Vooral omdat er steeds meer Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zijn die een lift hebben. Zelfs oudere gebouwen krijgen er vaak een. 

Het onderhoud en de keuring van een lift zijn essentieel. Een lift moet elke 18 maanden worden gekeurd en ongeveer elke 20 jaar worden gereviseerd. De kosten van onderhoud en revisie kunnen behoorlijk oplopen. Daarom is het verstandig om tijdig te reserveren en een MJOP op te stellen.

Het opstellen van een MJOP is vooral van belang omdat een liftinstallatie vaak moeilijk te inspecteren is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het onderhoud van schilderwerk, waar u kunt zien wat de staat van onderhoud is, is het lastig te bepalen of de liftkabel vernieuwd moet worden. Een MJOP zorgt voor duidelijkheid en voorkomt verrassingen.

Waar moet de VvE-lift aan voldoen?

De keuringseisen voor een lift verschillen per liftsoort. Het is belangrijk om te weten wat deze eisen zijn. Bij TUV Nederland kunt u hierover meer informatie vinden. 

Een van de eisen is dat er een onderhoudscontract is voor de lift. Zonder een dergelijk contract kan er geen periodieke keuring plaatsvinden.

Waar moet u op letten als uw VvE een lift heeft?

Als beheerder van een VvE met een lift is het van groot belang om de liftinstallatie goed te monitoren. Zo moet u erop letten dat er tijdig onderhoud wordt gepleegd en dat de periodieke keuring tijdig wordt uitgevoerd.

Ook is het belangrijk om op de kosten te letten. De kosten voor een lift kunnen hoog en ondoorzichtig zijn. Door tijdig te reserveren en een MJOP op te stellen, kunt u hierop besparen.

Daarnaast is het belangrijk om een 24/7 storingsdienst te hebben. Niet alle VvE-beheerders hebben verstand van liftinstallaties. Het is dus raadzaam om een ervaren VvE-beheerder te kiezen, zoals Parel Beheer. Wij hebben ervaring met het beheer van VvE’s met liftinstallaties en weten waar we op moeten letten.