UBO verklaring Den Haag. De Banken worden strenger

UBO verklaring Den Haag. De Banken worden strenger
30 oktober 2019 Jan Willem Hens
UBO Verklaring

UBO verklaring ultimate beneficial owner

De UBO verklaring. Elke (vereniging van eigenaars) VvE in Den Haag krijgt ermee te maken. De Ultimate beneficial owner. De banken en verzekeraars vragen ernaar. Zij willen weten wie feitelijk zeggenschap heeft over de VvE’s. En dan worden vooral de kleinere VvE’s getroffen.

Er worden altijd twee vragen gesteld:

  • Bij meer dan 4 eigenaren: Zijn er eigenaren met meer 25% of meer zeggenschap? Van deze eigenaren wil de bank dan een UBO verklaring
  • Zijn er niet meer dan 4 eigenaren. Dan moet van al deze eigenaren het betreffende formulier worden ingevuld.

Bij eigenaren in de vorm van een B.V. of N.V. moet bekend zijn wie de aandeelhouders zijn.

 

Moet je hieraan meedoen?

Ja, de UBO verklaring moet je inleveren. Maar wat als je dat niet doet? Dan kan de bank of verzekering uiteindelijk de rekening opheffen c.q. de polis beëindigen. Dit leidt bij veel VvE’s tot veel werk. Maar ook tot onbegrip. Wat is namelijk het geval? VvE’s zijn bij wet uitgezonderd van de UBO verklaring. Maar banken vragen het toch. Daarover stond in oktober 2019 een interessant artikel in het Financieel Dagblad Welke gegevens moet je aanleveren?

Als het natuurlijk personen zijn: voor- en achternaam, geboortedatum en nationaliteit. En woonland.

Is het een rechtspersoon? Wie zijn de aandeelhouders. Is het een natuurlijkpersoon? Dan de gegevens zoals hiervoor. Is het een rechtspersoon, dan ook weer de gegevens van die rechtspersoon.

 

Professioneel VvE Beheer

De bestuurder van de VvE in Den Haag moet de gegevens aanleveren. Is de bestuurder een professionele beheerder dan zal hij of zij de UBO verklaring invullen. Dat dit zorgvuldig moet gebeuren is logisch. Zodra het formulier is ondertekend is de vve beheerder verantwoordelijk voor de correctheid van de gegevens.

Zo nemen de laatste jaren de administratieve lasten voor VvE’s alsmaar toe. Denk bijvoorbeeld aan de spaarplicht. Maar ook aan het aanleveren van steeds meer gegevens aan notarissen indien een appartementsrecht overgedragen wordt aan een nieuwe eigenaar.