Uw energielabel verbeteren? 7 concrete tips om uw energielabel direct te verhogen

Uw energielabel verbeteren? 7 concrete tips om uw energielabel direct te verhogen
25 mei 2023 parelbeheer

Waarschijnlijk hebt u, net zoals veel andere Nederlanders, gemerkt dat de energiekosten van uw huis flink gestegen zijn.

Daarom is dit hét moment om actie te ondernemen en uw huis energiezuiniger te maken. Dat is niet enkel prettig voor uw portemonnee, maar ook voor het verbeteren van uw energielabel. En dat heeft weer voordelige gevolgen voor de waarde van uw huis. 

Uit onderzoek blijkt dat potentiële kopers steeds vaker afhaken als het huis een ongunstig energielabel heeft.

Maar waar begint u? Deze blog helpt u op weg met praktische tips.

Wilt u liever direct professioneel advies over het verbeteren van uw energielabel door een gecertificeerde EnergiePrestatieadviseur? Neem dan direct contact op.

7 tips voor het verhogen van uw energielabel

Isoleer uw huis

Een goede isolatie is van cruciaal belang om energieverlies te minimaliseren. 

Begin met het isoleren van uw dak, muren en vloeren. Een goed geïsoleerd dak voorkomt dat warmte via het plafond ontsnapt, terwijl geïsoleerde muren en vloeren warmte binnenhouden. Hierdoor hoeft uw verwarmingssysteem minder hard te werken, wat resulteert in lagere energiekosten en een verbeterd energielabel. 

Overweeg het gebruik van isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol of isolatieplaten.

Tip: Is het tijd om uw dak te vernieuwen en bent u onderdeel van een VvE (Vereniging van Eigenaars)? Dan kunt u gezamenlijk optrekken om het nieuwe dak direct grondig te isoleren. Iedereen in uw gebouw profiteert immers van een goed geïsoleerd dak.

HR-combiketel

Een groene optie is de vervanging van uw oude verwarmingsketel door een energiezuinige HR-combiketel. 

Een HR-combiketel maakt gebruik van condensatietechnologie, wat resulteert in een efficiëntere verbranding van brandstof en aanzienlijke energiebesparing. Hierdoor verbruikt uw verwarmingssysteem minder energie en wordt uw energielabel verbeterd. 

Bovendien biedt een combiketel de mogelijkheid om zowel uw verwarming als warm water efficiënt te regelen, waardoor u geniet van zowel comfort als energiebesparing.

Dubbele beglazing

Het vervangen van enkel glas door hoogrendementsglas (HR++) is een effectieve manier om uw huis beter te isoleren. 

HR++ glas bestaat uit twee glaslagen met een isolerende gasvulling ertussen, waardoor warmteverlies wordt verminderd. Dit verhoogt de energie-efficiëntie van uw woning en draagt bij aan een beter energielabel. 

Naast het verminderen van warmteverlies, helpt dubbele beglazing ook om geluidsoverlast te verminderen en uw huis comfortabeler te maken.

Gebruik een zonneboiler

Een zonneboiler is een milieuvriendelijke oplossing voor het verwarmen van water. Het systeem maakt gebruik van zonne-energie om water te verwarmen, waardoor u minder afhankelijk bent van gas of elektriciteit. 

De zonnecollectoren op het dak absorberen zonlicht en zetten dit om in warmte, die wordt gebruikt om het water in de boiler te verwarmen. 

Een zonneboiler kan tot 60% van uw jaarlijkse energieverbruik voor warm water besparen, wat zorgt voor lagere energiekosten en een verbeterd energielabel voor uw huis.

Kies voor een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. 

Het haalt warmte uit de buitenlucht, grondwater of de bodem en gebruikt deze om uw huis te verwarmen. Een warmtepomp is zeer energie-efficiënt en kan tot 50% minder energie verbruiken dan conventionele verwarmingssystemen. Door de lage energieconsumptie en de vermindering van CO2-uitstoot draagt een warmtepomp bij aan een beter energielabel voor uw woning. 

Daarnaast kan een warmtepomp ook dienen als koelsysteem in de zomer, waardoor het hele jaar door energie bespaard wordt.

Investeer in zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering om zowel uw energiekosten te verlagen als het energielabel van uw huis te verbeteren. 

Deze panelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor u minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en uw eigen duurzame energie kunt opwekken. Zonnepanelen verminderen niet alleen uw ecologische voetafdruk, maar ook uw energierekening. 

Het installeren van zonnepanelen kan een complex proces zijn, dus het is raadzaam om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat het systeem correct wordt geïnstalleerd en optimaal presteert. 

Met zonnepanelen op uw dak kunt u uw energieverbruik verlagen, uw energielabel verbeteren en tegelijkertijd bijdragen aan een groenere toekomst.

Vraag professioneel advies op

Een gecertificeerde EnergiePrestatieadviseur is opgeleid om uw woning te analyseren en u op weg te helpen met quick wins. 

Als u een rapport op laat stellen inclusief tips, weet u precies welke acties u moet ondernemen om uw energielabel te verbeteren. Een EnergiePrestatieadviseur is ook de enige die uw energielabel mag vastleggen in de landelijke database. 

Meer weten? Lees hier hoe u een energieprestatierapport kunt aanvragen en uw energielabel laat vastleggen bij Parel Beheer. Of neem direct contact op.