MJOP voor VvE’s: is een MJOP verplicht en waar moet u op letten?

MJOP voor VvE’s: is een MJOP verplicht en waar moet u op letten?
8 augustus 2018 parelbeheer

Een onmisbaar deel van het takenpakket van de Vereniging van Eigenaars (VvE) is het opstellen van een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

Wat is het precies? Dit plan biedt inzicht in het onderhoud van de VvE op de lange termijn en geeft een overzicht van toekomstige kosten. Het opstellen van een MJOP is dan ook een belangrijke verplichting voor VvE’s. 

Waar moet een MJOP voor VvE’s uit bestaan?

Een MJOP voor een VvE in omvat verschillende aspecten van het onderhoud, zoals:

  • het schilderwerk aan de voor- en achterzijde
  • het vernieuwen van het dak
  • de vervangingstermijn van de raamkozijnen
  • de staat van onderhoud van de schoorstenen
  • het onderhoud van het trappenhuis, 
  • het onderhoud van balkons en tuinhuisjes

Het opstellen van een MJOP is specialistenwerk en vereist bouwkundig inzicht en kennis van de kosten. Het is belangrijk om te weten wat technisch noodzakelijk onderhoud is en wat cosmetisch onderhoud is. Een specialist kan hierbij helpen en een professioneel opgesteld MJOP biedt langdurig inzicht in de werkelijke kosten voor onderhoud.

Is een MJOP verplicht?

Het opstellen van een MJOP is niet alleen verstandig, maar ook verplicht. Vanaf 1 januari 2018 moeten VvE’s namelijk verplicht reserveren voor toekomstig onderhoud. De jaarlijkse reservering is minimaal 0,5% van de herbouwwaarde. 

Indien een VvE een actuele MJOP heeft opgesteld (niet ouder dan 5 jaar), mag de VvE op basis van het kostenoverzicht uit de MJOP van dit wettelijke percentage afwijken.

Wat zijn de kosten van een MJOP?

Het opstellen van een MJOP kan tussen de € 650 en € 1000 kosten voor kleine tot middelgrote VvE’s. Het is dus belangrijk om tijdig te beginnen met sparen en een MJOP op te stellen om financiële tegenvallers in de toekomst te voorkomen. 

Zit u nog met vragen over uw MJOP? Neem dan gerust contact op.