Waarom elke huiseigenaar moet letten op de BENG-norm

Waarom elke huiseigenaar moet letten op de BENG-norm
18 februari 2018 Jan Willem Hens

Heeft u een woning die gebouwd is in de jaren ’70, ’80 of ’90? Dan is het mogelijk dat u binnenkort voor een flinke investering komt te staan. Dit heeft te maken met de nieuwe energieprestatienorm, genaamd de BENG-norm, die sinds 2021 van kracht is.

Wat betekent de BENG-norm voor mij?

Deze norm vereist dat gebouwen energieneutraal zijn en een hoge mate van isolatie hebben. 

Het resultaat is dat vergelijkbare woningen met een beter energielabel en die aan de BENG-norm voldoen, aantrekkelijker worden voor kopers. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat uw woning minder waard wordt.

Hoe kunt u aan de BENG-norm voldoen?

Een mogelijke oplossing om uw woning toch aantrekkelijk te maken voor kopers, is het installeren van een warmtepomp. Echter, dit is niet altijd de meest rendabele oplossing. Voordat u investeert in een warmtepomp, is het belangrijk om te kijken of uw woning überhaupt geschikt is voor de energietransitie die de regering beoogt.

Wat is de impact van het energielabel bij verkoop?

Een energielabel is ook belangrijk bij de verkoop van uw woning. U bent verplicht deze aan de koper te overhandigen. Als u geen energielabel heeft, kunt u een boete krijgen. Bovendien letten kopers steeds meer op het energielabel. Het is mogelijk dat hypotheekverstrekkers in de toekomst eisen gaan stellen aan het energielabel. Bijvoorbeeld dat u minimaal een D-label moet hebben.

Meer weten over de BENG-norm en duurzame energie?

Als u meer informatie wilt over de BENG-norm, de energietransitie of het energielabel van uw woning, kunt u terecht op de website www.energievisie.com. Voor vragen over het energielabel van uw woning kunt u ook contact opnemen met uw makelaar of een VvE-beheerder, zoals Parel Beheer.

Het energielabel is namelijk belangrijker dan u denkt en kan dus zelfs invloed hebben op de marktwaarde van uw woning in de toekomst.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.