Aanschrijving VvE: wat is het precies en wat zijn uw verplichtingen?

Aanschrijving VvE: wat is het precies en wat zijn uw verplichtingen?
23 december 2019 Jan Willem Hens

Als u pech heeft, kan het u overkomen: u ontvangt een aanschrijfbrief op de mat voor uw VvE. Wat houdt deze brief precies in, welke verplichtingen heeft u en hoe kunt u deze gevreesde brief voorkomen?

Op deze vragen zullen wij dieper ingaan in deze blog.

Aanschrijving VvE: wat is het precies?

Eigenaren kunnen een aanschrijving voor het onderhoud van de VvE ontvangen. 

Bij een aanschrijving kan de gemeente huiseigenaren dwingen om onderhoud te plegen aan hun pand. Het doel van de aanschrijving is handhaving van de kwaliteit van gebouwen. Een aanschrijving kan echter ook plaatsvinden als eigenaren zonder vergunning bouwwerkzaamheden hebben uitgevoerd. Dat kan soms pas na jaren gebeuren als de gemeente “wakker wordt”.

Een recent voorbeeld is de Van Swindenstraat in Amsterdam. Een tiental jaren geleden zijn veel winkelpuien veranderd zonder de benodigde vergunningen. Bijna alle winkelpanden hebben inmiddels een aanschrijving ontvangen. 

Wat zijn de consequenties van een aanschrijving VvE?

Als u eenmaal een aanschrijvingsbrief van de gemeente ontvangt, hoe moet u dan handelen? En wat als de VvE besluit om de aanschrijving naast zich neer te leggen? 

De Vereniging van Eigenaars, of hun VvE-beheerder, kan natuurlijk in beroep gaan. Maar als u het beroep verliest, heeft u geen keus meer. Het verplichte onderhoud moet dan uitgevoerd worden.

Maar wat gebeurt er als de VvE de aanschrijving simpelweg niet uitvoert? Uiteindelijk wordt het werk dan uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Zij laten het pand dan bijvoorbeeld schilderen. Maar de gemeente betaalt deze werkzaamheden uiteraard niet. Heeft de VvE eenmaal een aanschrijving ontvangen, is er helaas geen ontkomen meer aan.

Hoe kunt u een aanschrijving van uw VvE voorkomen?

Het ontvangen van een aanschrijving levert niet enkel vervelende werkzaamheden op. Het kan ook uw woningwaarde laten kelderen. Een pand dat onder aanschrijving staat, is namelijk een stuk minder aantrekkelijk voor kopers.

Daarom is het essentieel als VvE om een gemeentelijke aanschrijving te voorkomen. Het is raadzaam om een MJOP op te stellen (Meerjarenonderhoudsplan) en deze nauwkeurig op te volgen. Zo kan grootschalig onderhoud nooit meer op de lange baan geschoven worden.

Behoefte aan een MJOP voor uw VvE? Of professioneel VvE-beheer? Wij staan voor u klaar.