Aanschrijving VvE. Wat is het gevolg hiervan?

Aanschrijving VvE. Wat is het gevolg hiervan?
23 december 2019 Jan Willem Hens
aanschrijving vve

Aanschrijving VvE

Eigenaren kunnen een aanschrijving voor het onderhoud van de VvE ontvangen. Bij een aanschrijving kan de gemeente Amsterdam huiseigenaren dwingen om onderhoud te plegen aan hun pand. Doel van de aanschrijving is een minimale handhaving van de kwaliteit van gebouwen. Een aanschrijving kan echter ook plaatsvinden als eigenaren zonder vergunning bouwwerkzaamheden hebben uitgevoerd. Dat kan soms pas na jaren gebeuren als de gemeente “wakker wordt” Voorbeeld is de Van Swindenstraat. Bijna alle winkelpanden hebben een aanschrijving ontvangen. Een tiental jaren geleden zijn veel winkelpuien veranderd zonder de benodigde vergunningen. Lees hier verder als je meer wilt weten over het aanschrijvingsbeleid van de gemeente Amsterdam.

Wat zijn hiervan de consequenties

Als je eenmaal een aanschrjvingsbrief van de Gemeente Amsterdam ontvangt moet je handelen?. En als de vereniging besluit de aanschrijving naast zich neer te leggen? De Vereniging van Eigenaars, of hun VvE Beheerder, kan natuurlijk in beroep gaan. Maar als je het beroep verliest heb je geen keus meer. Maar wat gebeurt er als de vve de aanschrijving echt niet uitvoert? Uiteindelijk wordt het werk dan uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Amsterdam. Zij laten het pand dan bijvoorbeeld schilderen. Maar die betalen dat uiteraard niet. Heeft de vereniging eenmaal een aanschrijving ontvangen is er helaas geen ontkomen meer aan.

Technisch Beheer

Het uitvoeren van onderhoud naar aanleiding van een aanschrijving valt onder het Technisch Beheer. Dit is dan primair de verantwoording van de VvE Beheerder. Naast Technisch Beheer doet de beheerder meestal ook Administratief Beheer en Financieel Beheer. Maar een goed onderhouden pand zonder aanschrijving is van groot belang bij verkoop. Wil je je woning verkopen ben je verplicht om aan te geven of er aanschrijvingen zijn. Dat controleert de notaris bij overdracht van de woning. Met aanschrijvingen wordt het lastiger om de woning te verkopen. Voorkom dat je als VvE een aanschrijving krijgt. Stel bijvoorbeeld een MJOP op en voer jaarlijks onderhoud uit.