De VvE en schilderwerk: hoe regel je dit goed?

De VvE en schilderwerk: hoe regel je dit goed?
14 november 2018 Jan Willem Hens

Als VvE is het belangrijk om het schilderwerk van het pand in goede conditie te houden. Daar komt echter meer bij kijken dan u denkt. 

Want hoe vaak moet dit precies gebeuren? Met welke kosten moet u rekening houden en hoe selecteert u de juiste offerte? Op deze vragen gaat deze blog dieper in.

Hoe vaak moet er worden geschilderd? 

Een vuistregel is om dit ongeveer elke 7 tot 8 jaar te doen. Hierbij geldt dat de zonzijde vaker geschilderd moet worden dan de schaduwzijde. Andere factoren die meespelen zijn de invloeden van wind en regen en de kwaliteit van de vorige schilderbeurt. 

Wanneer het schilderwerk grondig is gedaan, kan er langer worden gewacht met opnieuw schilderen. Val daarom niet voor de verleiding om de goedkoopste schilder in te schakelen. Op de lange termijn kan dit juist leiden tot extra kosten. Om grip te houden op deze langlopende budgetten is het belangrijk als VvE om een MJOP (Meerjarenonderhoudsplan) op te stellen.

Wat zijn de kosten van schilderwerk voor de VvE?

Het opstellen van een MJOP biedt inzicht in de kwaliteit van het huidige schilderwerk en wanneer er opnieuw geschilderd moet worden. Het MJOP geeft ook aan wat de kosten zijn van het schilderwerk. Op basis hiervan kan er gericht budget gereserveerd worden voor het noodzakelijke onderhoud. 

Een MJOP voor een gemiddelde Amsterdamse VvE kost ongeveer €750, maar dit biedt wel 20 jaar inzicht in het onderhoud.

Waar moet u op letten bij het opvragen van offertes?

Het opvragen van offertes is een belangrijke stap bij het laten schilderen van het pand. Het is daarbij verstandig om minstens drie offertes op te vragen en deze goed te vergelijken. 

Vraag ook referenties op en neem de tijd om deze na te bellen. Let daarbij op de inhoud van de offertes, welke werkzaamheden de schilder precies uitvoert en of de schilder garanties geeft. 

De goedkoopste optie kiezen is niet altijd de beste keuze. Kwaliteit moet centraal staan in uw overweging. Kwalitatief goed schilderwerk gaat namelijk langer mee en is uiteindelijk goedkoper.

Kortom, als Vereniging van Eigenaars is het belangrijk om het schilderwerk goed bij te houden. Het opstellen van een MJOP biedt daarbij inzicht in de langlopende kosten die hierbij komen kijken.

Meer informatie over schilderen voor de VvE is te krijgen bij Vereniging Eigen Huis. Zij bieden een goede schilderservice, met name voor kleine VvE’s die niet over de expertise beschikken. Ook Parel Beheer biedt tips en informatie over dit onderwerp.