Technisch VvE-beheer. Wat is het precies? Welke kosten maakt de VvE?

Technisch VvE-beheer. Wat is het precies? Welke kosten maakt de VvE?
12 december 2018 Jan Willem Hens

Wanneer we het over technisch beheer van de VvE hebben, wat valt hier dan precies onder? U hoort deze term gegarandeerd wanneer u zich oriënteert op een VvE-beheerder.

Kort gezegd, een technisch VvE-beheerder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van de appartementen. Maar wat precies onder deze onderdelen valt, verschilt per VvE. 

Dit staat in de splitsingsakte en het modelreglement. Het is belangrijk om deze documenten te raadplegen, omdat niet al het onderhoud voor rekening van de Vereniging van Eigenaars (VvE) is. Er zijn meerdere modelreglementen, en de verantwoordelijkheden van de VvE kunnen per reglement verschillen.

Technisch beheer VvE: wat valt er precies onder?

Toch zijn er wel richtlijnen voor technisch VvE-beheer. Het gaat over het algemeen om het onderhoud van de gemeenschappelijke delen, zoals:

  • het schilderwerk van de voor- en achterzijde
  • het gemeenschappelijke dak
  • het trappenhuis
  • gemeenschappelijke leidingen. 

Moet uw VvE een specialist inschakelen voor het technische beheer?

Of het technische beheer van uw VvE specialistenwerk is, hangt af van de situatie. Sommige zaken kunnen bijvoorbeeld makkelijk zelf worden gedaan, zoals binnen- en buitenschilderwerk, het onderhoud van het trappenhuis, en verstoppingen. 

Voor meer ingewikkelde zaken is het verstandig om technische beheer van uw VvE uit te besteden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • dakherstel
  • het plaatsen van nieuwe funderingen
  • het plaatsen van nieuwe schoorstenen
  • het vernieuwen van dakgoten. 

In deze gevallen is technisch beheer VvE specialistenwerk en kan het uitbesteden de VvE uiteindelijk netto geld opleveren. Het komt namelijk geregeld voor dat VvE’s meer betalen dan noodzakelijk om broddelwerk weer te herstellen.

Waarom wordt onderhoud steeds duurder?

Niemand kan er meer omheen: onderhoud wordt steeds duurder, inclusief technisch beheer van uw VvE. Maar hoe komt dat? 

Een belangrijke reden is dat aannemers, schilders, stukadoors, loodgieters en andere onderhoudsbedrijven momenteel veel werk hebben en moeite hebben om aan personeel te komen. Hierdoor stijgen de prijzen van hun diensten. Daarnaast kan het zijn dat materialen duurder zijn geworden. 

Om deze redenen is het verstandig om voor het technische beheer van uw VvE een professionele VvE-beheerder in te schakelen. Deze partij heeft kennis van zaken en kan kostenbesparende oplossingen bieden. Op die manier blijft het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van de appartementen betaalbaar.