Is mijn VvE wel goed verzekerd? Verplichte en optionele verzekeringen op een rijtje

Is mijn VvE wel goed verzekerd? Verplichte en optionele verzekeringen op een rijtje
16 mei 2022 parelbeheer

De Vereniging van Eigenaars (VvE): een onmisbaar onderdeel van het appartementsleven.

Niet iedereen zit op de VvE te wachten. Sommige huiseigenaren associëren ze met eindeloze vergaderingen of lastige buren, maar ze bestaan voor een zeer goede reden. Eén van de belangrijkste taken van de VvE is de zorg dragen voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten. 

Maar wat als er op een dag echt grote schade ontstaat aan het gebouw, bijvoorbeeld gevelschade door storm of een blikseminslag? Dan wordt dit hopelijk gedekt door de verzekering die de VvE heeft afgesloten. Een huiseigenaar die weet welke VvE-verzekeringen zijn afgesloten, slaapt rustiger. Daarom kan het geen kwaad om te controleren welke verzekeringen uw VvE heeft afgesloten. Sterker nog: twee typen verzekeringen zijn zelfs verplicht.

Wij zetten ze voor u op een rijtje.

Op zoek naar advies op maat voor uw VvE? Neem dan contact op met een gespecialiseerde VvE beheerder.

Opstalverzekering voor VvE

De opstalverzekering dekt schade aan de gemeenschappelijke onderdelen van het appartementsgebouw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade aan de muren en gevels. Als VvE kan je zelf kiezen bij welke verzekeringsmaatschappij de opstalverzekering afgesloten wordt. Dit wordt bepaald tijdens een Algemene Ledenvergadering (ALV) zodat alle leden inspraak kunnen hebben. 

De ene opstalverzekering is de andere niet. Daarom is het verstandig om goed te bekijken welke verzekering het beste bij de specifieke situatie van uw VvE past. Factoren die kunnen verschillen zijn de hoogte van de premie en het eigen risico en de polisvoorwaarden.

Hoe wordt de premie bepaald?

Om de hoogte van de premie te bepalen zal de verzekeraar letten op de zogenaamde herbouwwaarde van het pand. Oftewel: hoeveel zou het kosten om het gebouw helemaal opnieuw te bouwen? Dit verschilt uiteraard sterk per type pand.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als VvE bent u tevens verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit wordt ook wel eens de WA-verzekering genoemd. 

De VvE draagt een grote verantwoordelijkheid binnen het gebouw. Het kan zomaar gebeuren dat inwoners of bezoekers schade oplopen vanwege bijvoorbeeld achterstallig onderhoud aan het pand. Denk bijvoorbeeld aan waterschade van auto’s in de parkeergarage. Of een verwonding door een loszittende traptrede. 

Wanneer u zelf voor deze schade moet opdraaien, is het VvE-fonds zó leeg. Een WA-verzekering dekt de financiële gevolgen van schade die door het gebouw ontstaat aan bezoekers, bewoners en hun bezittingen.

Optionele verzekeringen voor VvE’s

Het is belangrijk om u ervan te verzekeren dat uw VvE een actieve opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering heeft, waarvan de premie en polis op uw situatie zijn afgestemd. Afhankelijk van de wensen van uw VvE kan het daarnaast verstandig zijn om enkele optionele verzekeringen af te sluiten. U kunt kiezen uit de volgende verzekeringen:

  • Glasverzekering
  • Ongevallenverzekering
  • Rechtsbijstandsverzekering
  • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
  • Gezamenlijke inboedelverzekering

 

Glasverzekering

De opstalverzekering, die is verplicht voor VvE’s, dekt helaas vrijwel nooit schade aan glas. Daarom kan het raadzaam zijn om een aanvullende glasverzekering af te sluiten. Hiermee is alle mogelijke schade aan de ruiten van uw pand ook gedekt. Of dit een verstandige keuze is, hangt af van de staat en indeling van het gebouw en de kosten die nodig zijn om glasschade te repareren. Bespreek deze afweging tijdens uw ALV.

Ongevallenverzekering

Valt een ijverig VvE-lid van een trapje tijdens schilderwerk of het vervangen van een lamp in de gemeenschappelijke ruimte? Dan dekt een ongevallenverzekering deze schade. Een dergelijke verzekering kan verstandig zijn wanneer VvE-leden zelf veel onderhoud uitvoeren binnen het pand. 

Rechtsbijstandverzekering

Weigert de glazenwasser te betalen of is de VvE niet tevreden over de resultaten van een dakwerker? Een juridisch geschil zit in een klein hoekje, bijvoorbeeld richting leveranciers, maar ook richting leden of zelfs de overheid. Wanneer de VvE verlegen zit om juridische hulp, kan een rechtsbijstandverzekering uitkomt bieden.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Goed om te weten: is er sprake van schade door het handelen van de bestuurders van de VvE? Dan bestaat het risico dat zij persoonlijk aansprakelijk worden gehouden. Dit kan aanzienlijk in de papieren lopen, want VvE-fondsen bevatten vaak flinke sommen geld. Om dit risico af te dekken is het mogelijk om een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. 

Let op: vaak is eventuele schade niet gedekt waarbij er aantoonbaar sprake is van opzet van een bestuurslid. Ook kunt u deze verzekering meestal niet afsluiten wanneer er sprake is van een negatief saldo in het VvE-fonds.

Gezamenlijke inboedelverzekering

Een inboedelverzekering: die moet de huiseigenaar toch zelfstandig afsluiten? Dat klopt, maar er bestaat ook een gezamenlijke inboedelverzekering. Deze is interessant wanneer er sprake is van veel gedeelde spullen in en voor de gemeenschappelijke ruimten. Denk bijvoorbeeld aan een tuinset, gereedschap of zitmeubilair en kunst in de hallen. Als er sprake is van schade door weersomstandigheden of inbraak is deze inboedel verzekerd bij een gezamenlijke verzekering.

Kortom, er is een breed scala aan mogelijkheden van verzekeringen voor uw VvE. Welk pakket het beste bij uw situatie past, zult u in samenspraak met de leden moeten bepalen. Wij raden u altijd aan om geregeld na te gaan of de opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering nog goed geregeld zijn.

Wilt u weten of u goed verzekerd bent? Neem dan contact op met uw assurantietussenpersoon. Veel succes!