Ondersplitsing appartementsrechten

Ondersplitsing appartementsrechten
29 mei 2019 Jan Willem Hens
Ondersplitsing Appartementsrechten

Ondersplitsing van appartementsrechten

Ondersplitsing van appartementsrechten. Wat zijn daar precies de regels voor. En kan dat zo maar?

Vaak bestaat een VvE van oorsprong uit bijvoorbeeld een winkel en bovenliggende woningen. Beide één appartementsrecht. Bijvoorbeeld A1 voor de winkel. En A2 voor de bovenliggende woningen. Het nadeel hiervan is dat de woningen niet apart verkocht kunnen worden. Het zijn immers geen aparte titels. Dan moet A2 worden gesplitst. Dat noem je ondersplitsing van appartementsrechten.

Dan krijg je bijvoorbeeld A1 voor de winkel. Appartementsrecht A2 wordt dan A3, A4 en A5 Hier heb je wel een splitsingsvergunning voor nodig. Daar lees je hier meer over.

Wat zijn de gevolgen voor de VvE?

Was de VvE eerst één vereniging. Nu zijn het er twee. Vaak genoemd Hoofdvereniging en ondervereniging. Of ook wel Ondersplitsing. Dat betekend ook dat er twee jaarvergaderingen zijn. Eén voor de hoofdvereniging eb één voor de ondersplitsing. Een ondersplitsing van appartementsrechten maakt het dus ook ingewikkeld. Zo zijn er twee formele vergaderingen. Maar ook gescheiden boekhoudingen. Maar ook gescheiden kosten. Dat betekend feitelijk meer werk voor de VvE beheerder. En de VvE beheerder zal hier dan ook meer voor in rekening brengen.

Moet de VvE toestemming voor ondersplitsing?

Moet de VvE toestemming verlenen voor ondersplitsing van appartementsrechten? Dat ligt er een beetje aan. Uitgangspunt is dat toestemming verreist is. Er verandert immers iets aan de opzet van de VvE. Meer hierover lees je in de splitsingsakte

Maar pas op. Zeker in panden van beleggers. Daar staat vaak al in dat ondersplitsing van appartementsrechten toegestaan is. En dan heb je als VvE je neer te leggen bij de ondersplitsing. Het staat immers in de splitsingsacte.

Indien dat niet in de acte staat is toestemming van de Vve nodig. Omdat het een wijziging is van de splitsingsacte moet minimaal 80% van de leden akkoord gaan.