Huiszwam. Een ernstig probleem voor de VvE.

Huiszwam. Een ernstig probleem voor de VvE.
17 augustus 2020 Jan Willem Hens
huiszwam

Huiszwam in Amsterdam

Huiszwam in Amsterdam. Het komt veel voor in de kruipruimtes. Bestrijding hiervan is een verantwoording van de Vereniging van Eigenaars. Zwam is niets anders dan de natuurlijke rottingsproces van de houten balken die zich in de kruipruimtes bevinden. De agressieve soort is bruinrot veroorzakende schimmels. Deze tast het hout aan en zorgt voor een ernstige verzwakking van de houtstructuur. De draagkracht gaat uiteindelijk verloren. Er is maar een remedie: met wortel en tak uitrooien. In de praktijk betekend dit meestal de gehele balkenconstructie verwijderen. Dat kost al snel tussen de € 15.000 en € 20.000. En veel overlast. De bewoners moeten het huis verlaten. Dit duurt meestal zo’n 6 weken.

Aanpak

Is deze huiszwam geconstateerd in een van de kruipruimtes? Vergeet dan niet ook de kruipruimtes van de aanpalende gebouwen te controleren. Wat te doen bij deze houtrot?

  1. Alle balken die aangetast zijn volledig verwijderen en vernieuwen
  2. Zorgen voor voldoende ventilatie
  3. Eventueel de boden isoleren.

Voor deze werkzaamheden zijn er een aantal gespecialiseerde bedrijven. Laat je goed informeren door hun over de manier van aanpak. Daarnaast krijg je bijna altijd als VvE 5 jaar garantie. Let dan goed op. Voer voor het einde van de garantietermijn een (her)inspectie uit. Dat kan een hoop kosten besparen. Veel VvE’s vergeten dit te doen.

Verantwoording VvE

Bijna altijd is de VvE verantwoordelijk voor de sanering naar aanleiding van huiszwam. Zijn er twijfels hierover? Lees dan de splitsingsacte goed door. En de bijbehorende modelreglement. De VvE moet meestal de kosten voor haar rekening nemen. Maar let op. Het gaat niet alleen om de kosten van de daadwerkelijke werkzaamheden. Maar ook de bijbehorende kosten. Denk bijvoorbeeld aan verhuiskosten van de bewoners. Opslagkosten van de huisraad. Maar ook bijvoorbeeld voor het vervangen van het parket. Deze moest immers worden verwijderd om de balken te kunnen vernieuwen. Al met al kan de kostenpost flink oplopen. De VvE heeft echter geen keus.

Lees verder bij Technisch Beheer