Kosten VvE-beheer: waar moet u op letten?

Kosten VvE-beheer: waar moet u op letten?
15 mei 2019 Jan Willem Hens

Kosten VvE-beheer: wat is het en waar betaal je voor?

Als eigenaar van een appartement in een Vereniging van Eigenaren (VvE) bent u verplicht om bij te dragen aan het beheer en onderhoud van het gebouw. Hiervoor kunt u professioneel VvE-beheer inschakelen. Dat bestaat uit drie verschillende onderdelen: financieel VvE-beheer, administratief VvE-beheer en technisch VvE-beheer.

Verschillende VvE-beheerskosten

Financieel VvE-beheer houdt zich bezig met de financiën van de VvE. Denk hierbij aan het opstellen van jaarrekeningen en balansen, het beheren van de bankrekening en het innen van de bijdragen van de eigenaren. 

Administratief VvE-beheer richt zich op de administratieve taken van de VvE, zoals het opstellen van notulen en het bijhouden van de ledenadministratie. 

Technisch VvE-beheer gaat over het onderhoud van het gebouw, zoals het oplossen van technische problemen en het overzien van periodiek onderhoud.

Is een professioneel VvE-beheerder het geld waard?

Als je het VvE-beheer uitbesteedt aan een professionele beheerder, dan zijn hier kosten aan verbonden. Dit kan echter ook voordelen met zich meebrengen, omdat een professionele VvE-beheerder bekend is met de wetgeving en weet wat er allemaal speelt binnen de VvE. 

Daarnaast is hij of zij een belangrijke gesprekspartner voor banken en hypotheekverstrekkers bij de overdracht van een appartementsrecht. Het is dus vaak goed besteed geld.

Aftrekbaarheid van kosten voor VvE Beheer

Sommige kosten voor VvE-beheer zijn aftrekbaar. Dit kan veel schelen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst.

De keuze voor een VvE-beheerder

Naast de kosten voor VvE-beheer is het ook belangrijk om te kijken naar de persoon van de beheerder. Is hij of zij altijd bereikbaar? Wordt er snel gereageerd op verzoeken? Is er één vast contactpersoon of moet je steeds opnieuw uitleggen wat er aan de hand is? 

Kies bij voorkeur voor een VvE-beheerder die goed bereikbaar is en snel reageert op vragen en problemen. Bijvoorbeeld een beheerder die ook na 17.00 uur en in het weekend bereikbaar is voor calamiteiten.

Interesse in een professionele VvE-beheerder? Neem contact op met Parel Beheer.