Lekkage en de VvE: welke kosten zijn voor de VvE?

Lekkage en de VvE: welke kosten zijn voor de VvE?
25 juli 2018 Jan Willem Hens

Heeft u ooit te maken gehad met lekkage in uw keuken? Dan weet u vast hoe vervelend dit kan zijn. Onlangs had ik zelf ook te maken met een enorme lekkage in mijn keuken en ik deel graag mijn ervaring.

Daarnaast zal ik ook de stappen bespreken die u kunt ondernemen bij een lekkage en wie welke kosten betaalt.

Waterschade door lekkage: welke stappen moet u ondernemen?

Toen ik terugkwam van vakantie zag ik dat er water uit het plafond van mijn keuken kwam en dat deze inmiddels behoorlijk beschadigd was. Als VvE-beheerder in Amsterdam wist ik welke stappen ik moest uitvoeren.

Direct informeerde ik de verzekeraar waar de opstalverzekering loopt. Afhankelijk van de omvang van de schade zullen zij wel of geen expert langs sturen. De verzekeraar zal een expert sturen als de verwachte schade meer dan € 2500 bedraagt. Het is belangrijk om dit na te vragen, omdat dit per verzekeraar kan verschillen.

Welke lekkageschade vergoedt de verzekering en welke kosten moet ik zelf betalen?

In de meeste gevallen betaalt de opstalverzekering de zogenaamde vervolgschade. 

Wat is precies vervolgschade? Dat zijn alle kosten als gevolg van de lekkage. Bijvoorbeeld het herstellen van het plafond, vernieuwen van de keukenvloer, hak- en breekwerk om de lekkage te herstellen en het schilderen van de keuken. Misschien moet zelfs een deel van de keuken worden gedemonteerd. Dit zijn allemaal kosten die de opstalverzekering zal vergoeden, maar uiteraard gaat daar eerst het eigen risico vanaf.

Wat de verzekeraar niet betaalt zijn de kosten van het herstel van de lekkage, zoals de kosten voor de loodgieter. Dat is immers gewoon onderhoud.

Welke kosten zijn voor mij en welke kosten zijn voor de VvE bij een lekkage?

Alles wat een gedeelde functie heeft, zijn in principe VvE-kosten. Dit is inclusief de buitenschil van het gebouw. Een voorbeeld is de standleiding. Deze is gemeenschappelijk, omdat alle woningen hun afvalwater hierop lozen. De aftakking van de standleiding naar bijvoorbeeld de keuken is niet gemeenschappelijk (maar één eigenaar gebruikt deze). Als er dus in deze leiding een lekkage zit, zijn de herstelkosten voor rekening van de individuele eigenaar.

Mocht u te maken krijgen met een lekkage, dan raad ik u aan om de bovengenoemde stappen te ondernemen en contact op te nemen met uw VvE-beheerder. 

Nog op zoek naar een professionele VvE-beheerder? Wij staan voor u klaar