AirBnB. Heb je toestemming van de VvE nodig?

AirBnB. Heb je toestemming van de VvE nodig?
24 april 2019 Jan Willem Hens
AirBnB

AirBnB. Hoe zit het met de VvE?

Het toeristenseizoen is weer begonnen. Veel woningen in Amsterdam worden verhuurd. Bijvoorbeeld via AiRBnB, vakantieverhuur of als Bed & Breakfast. Wat mag er wel en wat niet. Het valt allemaal onder vakantieverhuur. En daar zijn regels voor.

Zo zijn er regels van de gemeente Amsterdam. AirBnB mag als aan de volgende regels is voldaan:

  • Niet meer dan 30 dagen
  • Niet meer dan 4 personen
  • Maximaal 4 nachten

Daarnaast zijn er diverse rechtelijks uitspraken. Bijvoorbeeld over het verhuur van sociale woningen. Lees hier een rechtelijke uitspraak. Hou je wel aan de regels. De boetes voor illegale AirBnB verhuur zijn fors. Maar de VvE moet ook toestemming geven.

Moet je toestemming hebben van de VvE

Naast de regels van de gemeente is er ook nog de VvE. De VvE moet expliciet toestemming geven voor vakantieverhuur. Of voor andere vormen van vakantieverhuur. Anders is dit in strijd met de splitsingsacte. Hoe zit dit? In de splitsingsacte staat altijd de bestemming van het appartementsrecht. Bijvoorbeeld commerciële ruimte. Of een woonfunctie. Een gemengde bestemming kan ook. AirBnB en vakantieverhuur is echter commerciële verhuur. En dus in strijd met de woonbestemming. Daarom is altijd toestemming van de VvE nodig. Maar voor reguliere verhuur is geen toestemming nodig.

Wat is nog meer van belang?

Heb je een professionele beheerder. Bijvoorbeeld Parel Beheer Deze kunnen je alles vertellen over vakantieverhuur en AirBnB. Maar bijvoorbeeld hoe je toestemming krijgt van de VvE. Maar ook wat de VvE kan doen tegen AirBnB. Is een meerderheid van de eigenaren tegen vakantieverhuur? Maar gebeurt het toch. Dan kan de splitsingsacte en modelreglement uitkomst bieden. In extreme gevallen kan de toegang door de eigenaar worden ontzegt. Hij mag dan zijn eigen woning niet meer in. Maar dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Wat het belangrijkste is, is dat je onderling goede afspraken maakt. Dat is beter dan de gang naar de rechter.