MJOB: Wat is het precies en waarom is het onmisbaar voor VvE’s?

MJOB: Wat is het precies en waarom is het onmisbaar voor VvE’s?
17 april 2019 Jan Willem Hens

Heeft u wel eens van een MJOB gehoord? Een MJOB staat voor Meerjaren Onderhouds Budget en er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om er een op te stellen.

De voordelen van een MJOB voor VvE’s

Ten eerste biedt een MJOB duidelijkheid over te verwachten onderhoud. Als VvE (Vereniging van Eigenaren) kunt u gericht reserveren voor dit onderhoud, wat de financiële situatie van de VvE ten goede komt. 

Daarnaast eisen steeds meer hypotheekverstrekkers een MJOB bij de aanvraag van een hypotheek. 

De Rijksoverheid stelt ook steeds meer eisen aan VvE’s, waaronder het onderhoud. Een MJOB biedt inzicht en draagt bij aan een beter onderhouden VvE.

Is een MJOB verplicht voor VvE’s?

Is een MJOB verplicht? Nee, het is niet verplicht om een MJOB op te stellen. Maar het is wel verplicht om te sparen voor onderhoud, namelijk 0,5% van de herbouwwaarde. De verzekerde waarde wordt hierbij als richtlijn genomen. 

Bijvoorbeeld: als het pand voor € 900.000 is verzekerd, dan is 0,5% daarvan € 4.500. Dit bedrag moet dan jaarlijks gereserveerd worden voor de onderhoudsreserve. 

Maar als u een MJOB heeft en deze geeft aan dat € 3.000 per jaar voldoende is, dan mag de VvE dus € 3.000 per jaar reserveren en voldoet deze aan haar reserveringsplicht. 

Kan de VvE zelf een MJOB opstellen?

Ja, dat kan. Maar voor een goede inschatting van de werkzaamheden heeft u een bouwkundige nodig. Een bouwkundige heeft hiervoor ook speciale programma’s en is op de hoogte van de ontwikkelingen in de techniek en de daaraan verbonden kosten. Het opstellen van een MJOB is specialistenwerk.

Als u meer informatie wilt over het opstellen van een MJOB of als u vragen heeft, kunt u terecht op de website van Parel Beheer.

Kortom, het opstellen van een MJOB biedt duidelijkheid en inzicht in toekomstig onderhoud en draagt bij aan een beter onderhouden VvE. Hoewel het niet verplicht is, is het verstandig om er een op te stellen.