Woonfraude. Wat is de rol van een VvE in Amsterdam?

Woonfraude. Wat is de rol van een VvE in Amsterdam?
20 maart 2019 Jan Willem Hens
Woonfraude

Woonfraude en VvE. Wat is er aan de hand

Amsterdam opent de jacht op woonfraude. Aldus een artikel over woonfraude bij nu.nl Het blijkt dat veel sociale huurwoningen illegaal worden verhuurd. Maar ook gehuurd. Woonfraude kent vele gedaanten. Dan gaat het bijvoorbeeld over voormalige huurders die hun woning onderverhuren. Niet alleen tijdens de vakantie. Maar ook als de hoofdhuurder al verhuisd is. Dat kan zo honderden euro’s per maand opleveren. Naar schatting wordt 15 tot 20% van de sociale huurwoningen in Amsterdam illegaal bewoond. Dat wil zeggen niet door de oorspronkelijke huurder. Maar het gaat dieper. Bewoners zijn huurder geworden van een sociale huurwoning. Niet omdat zij daar recht op hebben. Maar met valse papieren. Ze dringen voor op de wachtlijst. Of verdienen grof geld aan een sociale huurwoning.

 

Wat kan een VvE doen tegen woonfraude?

Ook een Vereniging van Eigenaars (VvE) kan last hebben van deze vorm van fraude Hoe? Het gaat vaak gepaard met overlast. Denk bijvoorbeeld aan overbewoning (te veel bewoners op een kleine woning). Veel wisselende bewoners. Overlast door vervuiling van de gemeenschappelijke ruimtes. Maar ook de sociale samenhang in de buurt gaat verloren. Feitelijk kan een VvE in Amsterdam er niet zoveel tegen doen. Zolang er voldaan wordt aan de woonbestemming zoals in de splitsingsacte staat is er weinig aan te doen. Wel tegen overtreding van de woonbestemming. Bijvoorbeeld shortstay en AirBnB. Dat is commerciële verhuur. Tegen deze vormen van woonfraude kan de VvE in Amsterdam wel optreden.

 

Wat voor regels kan de VvE opstellen

Het best wat een VvE kan doen is het opstellen van een Huishoudelijk Reglement . In het huishoudelijk Reglement worden nadere regels opgesteld over o.a. het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes. Overlast door Woonfraude in een VvE in Amsterdam kan ook door de huurdersverklaring. Dit moet dan worden vastgelegd in het Huishoudelijke Reglement van de VvE. Met het Huishoudelijke Reglement in de had kunnen eventuele boetes worden opgelegd door de VvE. Bijvoorbeeld van overlast in de avond, rommel in de gemeenschappelijke ruimtes en wisselende huurders. En die boetes zijn afdwingbaar. Woonfraude en de VvE in Amsterdam. Doe er gewoon wat aan.