Huis verhuren in Amsterdam. Wat zijn de regels? Hoe zit het met de VvE?

Huis verhuren in Amsterdam. Wat zijn de regels? Hoe zit het met de VvE?
6 maart 2019 Jan Willem Hens

Uw huis verhuren in Amsterdam. Mag dat zomaar van de gemeente?

U heeft een mooi huis in Amsterdam dat u graag wilt verhuren. Omdat u tijdelijk naar het buitenland gaat bijvoorbeeld. Of af en toe een weekendje weg plant en graag uw vakantiegeld terugverdient door uw huis via AirbBnB te verhuren. Maar hoe zorgt u ervoor dat u zich aan de regels van de gemeente Amsterdam houdt?

Welke vormen van verhuur zijn er in Amsterdam?

De verschillende vormen van verhuur in Amsterdam die wij onderscheiden zijn Bed & Breakfast, AirBnB en  Short Stay. En natuurlijk reguliere verhuur. Wanneer u uw huis gaat verhuren is het belangrijk om te weten binnen welke vorm uw verhuur valt.

Elke vorm in Amsterdam kent zijn eigen regels. Voor een Bed & Breakfast heeft u een vergunning nodig. AirBnB kent een registratieplicht. En voor reguliere verhuur moet u aan allerlei regels voldoen. De gemeente Amsterdam werkt tevens aan de verscherping van de huurregels. Lees hier meer over op de website van de gemeente Amsterdam.

Uw huis verhuren in Amsterdam: hoe kijkt de VvE hier tegenaan?

Naast de regels van de verschillende gemeenten moet er vaak ook toestemming zijn van de VvE indien deze aanwezig is. Hoe zit dit precies? 

In de splitsingsakte van de VvE staat altijd de bestemming van een appartementsrecht omschreven. Appartementsrechten hebben in principe altijd een woonbestemming. En wonen is niet (kortstondig) verhuur. Daar zijn al vele gerechtelijke uitspraken over. Ook over woningverhuur in Amsterdam. Meer weten? Kijk op onze pagina over verhuur.

Vanwege de woonbestemming is voor korte verhuur altijd toestemming van de VvE nodig. En dat willen verhuurders nog wel eens vergeten. Wat dat betreft zijn de regels voor verhuur in Amsterdam van de VvE leidend. Niet die van de gemeente. Gemeentelijke toestemming wil niet zeggen dat het van de VvE mag.

Andere vragen over verhuur en de VvE? Een professionele VvE-beheerder kan helpen!