Woningtaxatie voor hypotheek of aan- en verkoop

Woningtaxatie voor hypotheek of aan- en verkoop
24 juli 2019 Jan Willem Hens
woningtaxatie

Woningtaxatie

Woningtaxatie. Als je een woning koopt wil je graag weten wat deze waard is. Maar ook voor de hypotheek is dat nodig. Dit doet een erkende taxateur. Waarom is dit nodig? Als je een woning hebt gekocht wil de bank graag weten wat de waarde is. Voor de hypotheekaanvraag is dit belangrijk. Als je een hypotheek aanvraagt komt er altijd een taxateur voor de woningtaxatie. De taxateur beoordeelt de waarde van een woning. Natuurlijk is dit niet altijd wat je er zelf voor betaald hebt. De taxateur is bijvoorbeeld ook verplicht om de Vereniging van Eigenaars in de taxatie te betrekken.

De taxateur kijkt niet alleen naar de woning

Bij de woningtaxatie kijkt de taxateur niet alleen naar de waarde van de woning. Tegenwoordig is deze verplicht om ook de VvE in de waardebepaling te betrekken. Meegewogen worden de volgende zaken. Is er een MJOP (meerjaren onderhoudsplan) aanwezig? De Vereniging van eigenaars (VvE). Is deze financieel gezond? En er een professionele VvE beheerder aangesteld? Maar ook: voldoet de VvE aan haar spaarplicht.

Is dit allemaal niet goed geregeld? Dan is de waarde van het pand bijvoorbeeld € 280.000 i.p.v € 300.000,– Het kan dan ook belangrijk zijn dat de Vereniging van Eigenaars een MJOP heeft opgesteld. Allemaal zaken van belang bij de woningtaxatie.

Wat is nog meer belangrijk

Vooral de aanwezigheid van een MJOP en MJOB (Meerjaren onderhouds budget) speelt een belangrijke rol bij de woningtaxatie. Met een MJOP heeft de VvE inzicht in de toekomstige onderhoud die nodig is. En er wordt gericht gespaart. Dat vinden hypotheekverstrekkers van groot van belang. Onderhoud heeft namelijk een positief effect op de waardeontwikkeling. Hoe beter het toekomstig onderhoud, hoe beter het waarde behoud. En dat is van belang bij woningtaxatie.

Dus al je in een Vve zit. Let erop dat er altijd een actuele MJOP is. En een professionele VvE Beheerder uit Amsterdam. Meer info? MJOP