Woningtaxatie voor hypotheek: waar let de taxateur op?

Woningtaxatie voor hypotheek: waar let de taxateur op?
24 juli 2019 Jan Willem Hens

Als u een woning koopt, is het belangrijk om te weten wat deze waard is. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor de hypotheek is dit van cruciaal belang. De bank baseert de waarde van de woning namelijk volledig op het taxatierapport.

Een rekenvoorbeeld. Heeft u een bod gedaan van 350 000 euro, en blijkt het huis volgens het taxatierapport 340 000 euro waard te zijn? Dan moet u 10 000 euro zelf bijleggen, dit zal de bank niet financieren.

Daarom wordt er bij het aanvragen van een hypotheek altijd een taxateur ingeschakeld om de waarde van de woning te bepalen. Deze taxateur kijkt niet alleen naar de woning zelf, maar ook naar andere aspecten, die u wellicht niet zou verwachten. Waar let de taxateur precies op?

Woningtaxatie voor de hypotheek: het belang van de VvE

Heeft u een bod gedaan op een appartement met een VvE? Tegenwoordig is de taxateur verplicht om bij de waardebepaling van een woning ook de VvE te betrekken. Zo onderzoekt hij bijvoorbeeld of er een MJOP aanwezig is. Dit staat voor Meerjarenonderhoudsplan. 

Het plan geeft inzicht in het toekomstige onderhoud dat nodig is en hoe daarvoor gespaard wordt. Als deze zaken niet goed geregeld zijn, kan dit invloed hebben op de waarde van het pand. Dit heeft niet enkel invloed op de koper, maar ook op bestaande appartementseigenaren. Simpel gezegd: heeft u de VvE niet op orde? Schiet de MJOP tekort? Dan kan uw appartement direct minder waard worden.

Invloed van VvE-beheerder op de woningtaxatie voor hypotheek

Laat uw VvE-beheer en MJOP te wensen over? Vreest u voor de waarde van het pand? Een professionele VvE-beheerder kan u uit de brand helpen. Met een MJOP en een goed onderhoudsbeleid kan de waarde van de woning worden behouden en zelfs worden verhoogd. Dit is tevens van belang voor de hypotheekverstrekker. Die ziet uiteraard ook graag dat de waarde van de woning behouden blijft.

Kortom, bij de taxatie van een woning wordt niet alleen gekeken naar de waarde van de woning zelf, maar ook naar andere aspecten, zoals de VvE en het onderhoudsplan. Zorg er als eigenaar van een woning in een VvE daarom voor dat deze zaken goed geregeld zijn, zodat de waarde van de woning behouden blijft. Een goede optie is investeren in een professionele VvE-beheerder.