
VvE Kosten. Wat zijn de gemeenschappelijke kosten?
Een VvE (Vereniging van Eigenaars) maakt veel gemeenschappelijk kosten. Dat noem je VvE kosten. Wat deze kosten zijn vind je eigenlijk altijd terug in de splitsingsakte en het modelreglement. Over het algemeen kan je zeggen dat de volgende kosten in iedergeval gemeenschappelijk zijn:
- De opstal- en aansprakelijkheidsverzekering
- (Groot)onderhoud. Bijvoorbeeld schilderwerk en / of dakvernieuwing
- Als aanwezig: kosten voor de lift
- Beheerkosten bij professioneel VvE beheer
- Electra kosten voor gemeenschappelijke voorzieningen.
Wat gemeenschappelijk is lees je in de splitsingsacte en de modelreglementen. Welk modelreglement van toepassing is staat in de splitsingsacte.
Hoe worden de VvE kosten verdeeld?
In de splitsingsakte en modelreglement staat welke kosten gemeenschappelijk zijn. De VvE kosten. En hoe deze verdeeld moeten worden. Een overzicht van de modelreglementen vind je bij Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie De splitsingsakte geeft aan hoe de kosten over de verschillende appartementen verdeeld worden. Vaak, maar niet altijd, is dat bijvoorbeeld gebaseerd op het aantal m2.
Daarnaast kunnen deze reglementen ook uitzonderingen bevatten voor de VvE kosten. Zo hoeft bijvoorbeeld de bewoner van de begane grond geen of minder mee te betalen aan de lift. Hij of zij gebruikt deze bijvoorbeeld niet. Of moeten de bewoners van de trapopgang zelf de electra betalen. Niet iedereen gebruikt deze immers.
Wat als een lid de VvE kosten niet betaald?
Als een lid zijn VvE bijdragen niet betaald is dat vervelend. Onenigheid ontstaat meestal als er onduidelijkheden zijn. Of een lid vindt dat hij niet hoeft mee te betalen aan bepaalde kosten die de VvE maakt. Het is dus zaak dat je helder weet wat wel en niet tot de gemeenschappelijkheid behoort. En daarvoor moet je altijd de Splitsingsacte en het modelreglement goed lezen. Zodat er geen misverstanden zijn. Uiteindelijk moet je dan tot incasso overgaan. Een troost voor de VvE: als deze het appartement verkoopt moet de notaris deze achterstanden bij verkoop verrekenen. De VvE krijgt dus altijd betaald. Al kan dat soms lang duren.
Mag de VvE afwijken van de splitsingsacte?
Update 14-7-2021: Formeel mag dat natuurlijk niet. Maar in de praktijk zie je dat natuurlijk vaak gebeuren. Maar wij staan op het standpunt dat daar wel een paar afspraken over moeten worden gemaakt. Deze zijn onder andere:
- De afwijking van de splitsingsacte moet worden goedgekeurd door alle
- Het moet zijn vastgelegd in een formele VvE vergadering.
- Het is een tijdelijke afwijking.
Let wel op: als één lid zich tegen de afwijking verzet. En hierover een rechtszaak begint is de kans groot dat hij of zij in het gelijk gesteld wordt. Het is ook geen “overdraagbare” recht. Een nieuwe appartementseigenaar kan niet worden gedwongen om op voorhand accoord te gaan met de afwijking.
Parel VvE beheer is geen voorstander van het afwijken van de splitsingsacte. Vroeg of laat geeft dat altijd wrijving binnen een VvE. Een afwijking betekend altijd dat er leden zijn die meer moeten betalen, en leden die minder moeten betalen.