Modelreglement VvE. Wat is het precies en waarom is dit document zo belangrijk?

Modelreglement VvE. Wat is het precies en waarom is dit document zo belangrijk?
7 februari 2020 Jan Willem Hens

Het Modelreglement van de VvE: wat is het en wat staat erin? Dit document wordt ook wel de ‘grondwet’ van een VvE genoemd.

Kennis van dit document is dus essentieel. Zeker voor het VvE-bestuur, maar ook voor algemene VvE-leden die willen weten wat hun rechten en plichten zijn.

Wat is het Modelreglement?

Het Modelreglement is een reglement dat de rechten en plichten van de eigenaren en gebruikers van een appartementencomplex vastlegt. Het eerste modelreglement dateert uit 1972 en is opgesteld door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Samen met de splitsingsakte vormen zij de basis qua regelgeving van een VvE. Het jongste Modelreglement stamt uit 2018.

Het Modelreglement en de splitsingsakte

Bij het splitsen van een gebouw wordt een splitsingsakte opgesteld, waarin onder meer staat vermeld welk Modelreglement voor de VvE van toepassing is. Doordat er verwezen wordt naar een Modelreglement, hoeven niet alle regels in de splitsingsakte te staan. 

In de splitsingsakte staat onder andere de naam van de VvE vermeld. In Den Haag worden veel VvE’s vernoemd naar de straat waarin ze zich bevinden. Zo heet een VvE in de Laan van Meerdervoort bijvoorbeeld “Vereniging van Eigenaars van het gebouw Laan van Meerdervoort 98-100”. Dit is echter niet verplicht. Er zijn geen wettelijke bepalingen voor de naamkeuze.

Inhoud van het Modelreglement

In het Modelreglement staan verschillende bepalingen opgenomen. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  • Bepalingen over de jaarrekeningen en begrotingen
  • Verzekeringen
  • Het gebruik en beheer van gemeenschappelijke en privé-ruimten
  • Bestuur en vergadering
  • Het huishoudelijk reglement

Het is belangrijk dat eigenaren en gebruikers van een appartementencomplex op de hoogte zijn van de inhoud van het Modelreglement. Het lezen van deze documenten kan echter lastig zijn. Een professionele VvE-beheerder kan hierbij behulpzaam zijn. 

Kan het Modelreglement worden aangepast?

Nee, de VvE kan het Modelreglement niet zelf aanpassen. Wel kan de VvE in de splitsingsakte aanpassingen doen die verwijzen naar het Modelreglement. Zo kan er bijvoorbeeld in de splitsingsakte staan: “De eerste zin van lid 1 wordt gewijzigd in: Ieder eigenaar en gebruiker is verplicht de privéruimte te gebruiken overeenkomstig de bestemming”.

In het kort

Om op de hoogte te zijn van je rechten en plichten als eigenaar van een appartement in een complex, is het belangrijk om zowel de splitsingsakte als het Modelreglement van de VvE te kennen.

Op zoek naar een specifiek modelreglement? Bekijk dan ons overzicht VvE modelreglementen (als PDF te downloaden).