VvE Laadpalen. Wat moet u weten?

VvE Laadpalen. Wat moet u weten?
10 april 2019 Jan Willem Hens
VvE Laadpalen

VvE  Laadpalen. Wat verandert er?

Steeds meer auto’s rijden elektrisch. En daar zijn bij de VvE Laadpalen voor nodig. Bij VvE’s met parkeervoorzieningen komt er per 2020 nieuwe wetgeving. Die verplicht VvE’s Laadpalen aan te leggen. Of daarvoor voorbereidende voorzieningen te treffen. De VvE moet laadpalen installeren per 10 parkeerplaatsen. Zo heeft de Europese unie beslist. Daarnaast moet voor 10% van de overige plaatsen alvast voorzieningen worden aangelegd. Denk hierbij aan bekabeling. Heeft een VvE dus 50 parkeerplekken? Dan 5 laadpalen aanleggen in 2020 en nog eens voorzieningen voor 5 nog aan te leggen laadpalen. De VvE moet zich dus voorbereiden! Meer info? Lees hier verder

Moet de VvE toestemming verlenen?

Ja, de Algemene Leden Vergadering moet toestemming geven. Anders mag de VvE geen laadpalen installeren. De VvE mag niet zomaar veranderingen in plafonds en / of wanden aanbrengen. Zo staat dat in de modelreglement. Daarnaast zijn er natuurlijk voor de VvE kosten voor het realiseren van een laadpaal. En voor deze uitgaven is ook toestemming nodig. Meer weten? Kijk ook eens op de site van Parel VvE Beheer Amsterdam Ook een individuele eigenaar moet toestemming vragen. Er wordt immers iets aan het gebouw gemonteerd. Dat voor een VvE laadpalen door individuen worden aangelegd maakt niets uit. Ook als zij alle kosten voor installatie, onderhoud en elektra op zich nemen.

Wat is er nog meer van belang bij VvE en laadpalen?

De maatregelen gelden vooral voor VvE’s die een commerciële en een woonfunctie combineren. Voor Vve’s zonder parkeerplaatsen geld dit natuurlijk niet. Bij het realiseren van laadpalen door VvE’s is het goed te letten op:

  • Installatie door een erkend bedrijf
  • Onderzoek of er subsidiemogelijkheden zijn. Dat kan veel geld schelen
  • Vraag goedkeuring aan de opstalverzekering
  • Denk aan het plaatsen van tussenmeters. Zodat de elektra kosten per gebruiker kunnen worden afgerekend.

Laadpalen voor de VvE. Bereidt u voor op de toekomst.