Laadpalen en de VvE: waar moet u op letten?

Laadpalen en de VvE: waar moet u op letten?
10 april 2019 Jan Willem Hens

Elektrisch rijden wordt steeds populairder, en daarmee ook de laadpaal.

Bij Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met parkeervoorzieningen is er vanaf 2020 nieuwe wetgeving van kracht die VvE’s verplicht om laadpalen aan te leggen of voorbereidende voorzieningen te treffen. 

De Europese Unie heeft namelijk besloten dat er per 10 parkeerplaatsen een laadpaal geïnstalleerd moet worden. Daarnaast moet voor 10% van de overige parkeerplaatsen alvast voorzieningen worden aangelegd, zoals bekabeling. 

Wat betekent deze regelgeving voor uw VvE? En waar moet u allemaal op letten? 

Hoeveel laadpalen moet mijn VvE realiseren?

Stel: uw VvE heeft 50 parkeerplekken. Dan moet de VvE in 2020 5 laadpalen aanleggen en voorzieningen treffen voor nog eens 5 laadpalen. 

Het is dus belangrijk dat uw VvE zich voorbereidt. Het is tevens van belang dat de Algemene Leden Vergadering toestemming verleent voor de installatie van laadpalen. De VvE mag immers niet zomaar veranderingen in plafonds en/of wanden aanbrengen zonder toestemming van de ledenvergadering. Ook is er toestemming nodig voor de uitgaven die gepaard gaan met het realiseren van een laadpaal.

Ook individuele eigenaren moeten toestemming vragen aan de VvE wanneer zij besluiten om zelf laadpalen te installeren. Er wordt namelijk iets aan het gebouw gemonteerd. Zelfs als individuele eigenaren alle kosten voor installatie, onderhoud en elektra op zich nemen, moeten zij dus om toestemming vragen.

Voor welke VvE’s gelden de regels over laadpalen?

De maatregelen gelden vooral voor VvE’s die een commerciële en een woonfunctie combineren. Voor VvE’s zonder parkeerplaatsen gelden deze maatregelen uiteraard niet. 

Waar moet mijn VvE op letten bij de installatie van laadpalen?

Als uw VvE laadpalen gaat installeren, is het belangrijk om een erkend bedrijf in te schakelen voor de installatie. 

Ook kan het interessant zijn om te onderzoeken of er subsidiemogelijkheden zijn om de kosten te drukken. 

Daarnaast is het aan te raden om goedkeuring te vragen aan de opstalverzekering en om tussenmeters te plaatsen, zodat de elektrakosten per gebruiker kunnen worden afgerekend.

Kortom, als uw VvE nog geen laadpalen heeft, is het belangrijk om u voor te bereiden op de toekomst en te voldoen aan de wetgeving. Laadpalen zijn immers essentieel voor elektrisch rijden en daarmee voor de toekomst van mobiliteit.

Meer vragen? Neem dan contact op met Parel Beheer.