Archiefwet VvE? Hoe lang moet je de administratie bewaren?

Archiefwet VvE? Hoe lang moet je de administratie bewaren?
22 januari 2020 Jan Willem Hens
Archiefwet VvE

Archiefwet VvE

Elke Vereniging van Eigenaars heeft een archief. Archiefwet en VvE? Wat zegt de wet over de bewaarplicht van de VvE. Elke VvE heeft stukken die zij volgens de wet moeten bewaren.. Dan moet je denken aan Jaarrekeningen, Begrotingen, Notulen en relevante correspondentie. Maar de vraag is altijd hoe lang moet je alles bewaren. De wet geeft aan dat de VvE alles 7 jaar moet bewaren. Maar er zijn ook specifieke regelingen. De jaarrekening moet 7 jaar bewaard worden nadat deze is goedgekeurd. Dus de jaarrekening 2015 pas in 2017 goedgekeurd? Dan moet deze dus tot 2024 in het archief blijven. Dit geld voor alle VvE’s. Groot of klein.

Wie bewaart het archief

Het archief van de VvE wordt meestal bewaard door de secretaris. Of als het beheer uitbesteed is door de beheerder. Meer weten over de wettelijke regels? Lees hier meer over dit onderwerk. Het archief bestaat tegenwoordig natuurlijk niet meer alleen uit papier. Maar ook mails etc. behoren tot het archief. In geval uw VvE wordt beheerd door een professionele VvE Beheerder beheren zij het archief. Archiefwet en VvE. Het is belangrijk. Wel is het zaak om hier scherp op te zijn. Wisselt u van VvE Beheerder in Amsterdam? Dan moet de vertrekkende beheerder het archief overdragen. In de praktijk gaat dat helaas niet altijd goed.

 

Archiefwet VvE. Wat is nog meer van belang?

Let er dan bestuur goed op dat het complete archief wordt overgedragen. Dat is best wel lastig. Beheerders gebruiken vaak gedigitaliseerde systemen. Dat is overdracht van het vve archief soms lastig. Let dus goed op de archiefwet en de VvE. Let op dat de beheerder voldoet aan de archiefwet. Dat is van groot belang voor een goede administratie. Wil je advies hierover? Neem dat contact op met een VvE beheerder. Bijvoorbeeld met Parel VvE Beheer. Zij weten hoe de archiefwet in elkaar steekt en kan de Vereniging van Eigenaars een goed advies geven. De archiefwet. Houd je als VvE eraan.