Taxatie eigen woning: waarom is dit zo belangrijk?

Taxatie eigen woning: waarom is dit zo belangrijk?
8 januari 2020 Jan Willem Hens

Heeft u een eigen woning of bent u van plan om er een te kopen?

Dan is het essentieel om te weten wanneer een taxatie van de woning nodig is. Want hier komt meer bij kijken dan u denkt!

Wanneer is een taxatie van de eigen woning nodig? 

Een taxatie wordt doorgaans uitgevoerd bij aankoop of verkoop van de woning. Ook wanneer u uw hypotheek wilt verlengen of verhogen, wil de hypotheekverstrekker graag weten wat de waarde van uw woning is. 

Bij een taxatie neemt de taxateur verschillende factoren mee. Dit zijn niet enkel elementen binnen de woning, zoals u wellicht verwacht. Zo wordt onder andere ook gekeken naar de kwaliteit van de Vereniging van Eigenaars (VvE) indien deze aanwezig is.

Wie voert de taxatie van de eigen woning uit? 

De taxatie van uw eigen woning wordt uitgevoerd door een erkende taxateur. Vaak zijn dit ook woningmakelaars. 

Als u een taxateur kiest, is het belangrijk om te letten op de objectiviteit en subjectiviteit van de taxateur. Veel hypotheekverstrekkers eisen daarom dat de aan- of verkoopmakelaar niet tevens de taxateur is. 

Bij de taxatie van uw woning kijkt de taxateur ook naar de kwaliteit van de VvE. Daarbij stelt de taxateur zichzelf de volgende vragen:

 

  • Is de VvE actief?

 

  • Wie is de professionele VvE-beheerder?

 

  • Is er een recente jaarrekening?

 

  • Is er voldoende gereserveerd voor onderhoud?

 

 

  • Wordt het pand voldoende onderhouden?

 

Tegenwoordig is het belang van een MJOP groot. Als er geen MJOP is, kan de getaxeerde waarde lager uitvallen. Bij een woning van € 300.000 kan dit zomaar € 25.000 schelen. Zorg er daarom voor dat er een MJOP is, want een taxatie van uw eigen woning is iets dat u niet moet onderschatten.

Nog meer vragen over de taxatie? Parel Beheer helpt u graag verder!