Heeft een kleine VvE ook een professionele VvE-beheerder nodig?

Heeft een kleine VvE ook een professionele VvE-beheerder nodig?
6 januari 2020 Jan Willem Hens

Bent u lid van een kleine VvE in Amsterdam? Dan kan het lastig zijn om te bepalen of u het beheer zelf wilt doen of wilt uitbesteden

Hoe u tot een goede beslissing komt, zullen wij in deze blog toelichten.

Verdiep u in de verplichtingen van een VvE

Allereerst is het verstandig om een beeld te vormen van de verplichtingen waar een VvE wettelijk aan moet voldoen. De Rijksoverheid geeft hier informatie over. Kijk bijvoorbeeld eens naar hun stappenplan om een slapende VvE weer wakker te maken.

Alles bij elkaar genomen is het een flinke opgave om als VvE aan alle verplichtingen te voldoen, zeker met een gering aantal leden.

Als u dit allemaal als kleine VvE in Amsterdam, Den Haag of Utrecht niet zelf wilt doen, is het verstandig om een professionele VvE-beheerder in te schakelen die gespecialiseerd is in kleine VvE’s.

Wat doet een professionele VvE-beheerder precies?

Een VvE-beheerder voert over het algemeen de volgende taken uit: administratief beheer (bijvoorbeeld het voorbereiden en notuleren van de vergaderingen), financieel beheer (onder andere het opstellen van de jaarrekening en debiteuren- en crediteurenbeheer) en technisch beheer. Technisch beheer betreft het dagelijkse onderhoud van de VvE en het planmatig onderhoud op basis van een VvE. 

Het uitbesteden van het beheer is ook voor kleine VvE’s van belang, omdat de wetgeving sterk verandert en de kwaliteit van VvE’s steeds verbeterd moet worden. Zo is er nu bijvoorbeeld de inschrijfplicht in de KvK en is niet inschrijven een delict!

Een professionele VvE-beheerder: de voordelen

Een goed geleide VvE heeft ook een positief effect op de waarde van het huis. Bijvoorbeeld bij de verkoop van een appartement of bij het aanvragen van een hypotheek. 

Bij de taxatie van het appartement moet namelijk ook de kwaliteit van de VvE meegewogen worden. Een professioneel beheerde VvE is daarom van belang. 

De kosten hiervan voor een kleine VvE in Amsterdam liggen tussen de € 7,50 en € 10,- per appartement per maand. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Parel Beheer. Of neem direct contact op.