VvE en Duurzaamheid. Belangrijke ontwikkelingen.

VvE en Duurzaamheid

VvE en Duurzaamheid. Het staat hoog in het vaandel. Immers Nederland staat voor de opgave om de komende jaren aan grote CO2 reductie te realiseren. En daar moeten huizenbezitters hun steentje aan bijdragen. Maar wat staan huizenbezitters, en dus ook VvE’s, in Amsterdam te wachten? Het gaat om een aantal hoofdlijnen:

  • Amsterdam moet van het gas af.
  • De woningen moeten energie zuiniger worden.
  • Het duurzaam opwekken van energie.

Bij van het gas af kan je enerzijds denken aan stadsverwarming. En anderzijds aan het zelf opwekken van energie. Bijvoorbeeld met zonnepanelen en warmte boilers. Maar dit is pas het begin.

 

Wat gaat Amsterdam doen?

Er bestaat een Routekaart Amsterdam Klimaat neutraal. Wat betekend dit voor de VvE en haar streven naar duurzaamheid? Daar kan je bij Amsterdam Duurzaam meer over lezen. Niet alleen is dit van belang voor de inwoners van Amsterdam. Maar ook voor alle huiseigenaren. En uiteraard de Vereniging van Eigenaars. De gemeente gaat Amsterdammers dwingen en stimuleren. Dwingen omdat er alleen nog huizen gebouwd mogen worden die klimaat neutraal zijn. En stimuleren met subsidies zodat eigenaren en VvE’s energiemaatregelen nemen. Zo is er een belangrijke rol weggelegd voor de VvE beheerder. Samengevat: Hij of zij moet de VvE hierin meenemen. Niet alleen met voorstellen en alternatieven maar ook met duurzaamheidsmaatregelen.

 

Welke maatregelen kan je nemen?

Er zijn veel kleine en grote stappen die je kan maken. Alles leidt tot een duurzame woning.

De VvE kan de volgende stappen zetten:

  • Aanleg van een groen dak. Maar je kan ook klein beginnen met een groene schuur. Lees op de blog van Parel VvE Beheer hier meer over.
  • Plaats zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak.
  • Isoleer de kruipruimtes
  • Plaats waar mogelijk dubbele beglazing.

Tenslotte VvE en duurzaamheid. Zoals gezegd er zijn veel mogelijkheden. En vaak ook nog met subsidie. In het belang van de appartementseigenaar en maatschappij. En vergeet niet. Nu is het nog vrijwillig. Maar overheidsdwang is de volgende stap.

Groen Dak

Parel Beheer zet zich in voor vergroening, met name voor de Amsterdamse binnentuinen. In Amsterdam worden binnentuinen steeds meer volgebouwd, met een uitbouw aan de woning of het plaatsen van een schuur. We begrijpen de behoefte aan vierkante meters en toch willen wij ons actief in blijven zetten voor het groen. Daarom starten wij met een nieuw product: uw schuur of uitbouw voorzien van een Groen Dak. Dat heeft veel voordelen. Het zorgt ervoor dat de ruimte onder het groene dak in de zomer niet te heet wordt en in de winter niet te koud. Het heeft een isolerende werking. Maar ook de natuur profiteert ervan. Het verrijkt de biodiversiteit in de tuinen. Er komen vlinders, insecten en vogels op af. Als het regent dient het groene dak als effectieve wateropvang. Vooral bij plensbuien zult u veel minder wateroverlast hebben.

Parel Groen Dak zoekt proeflocaties. Wij voorzien dan uw schuur, berging of uitbouw van een professioneel Groen Dak. De eerste 5 proeflocaties doen wij tegen kostprijs. U betaalt alleen de materiaalkosten. Meer weten? Bel Jan Willem Hens op 06-25394450.

 

Kruipruimtes

Kruipruimte isolatie is ook een goede duurzaamheidsmaatregel voor de VvE. Maar het is natuurlijk wel zo dat alleen de bewoners van de BG hiervan profiteren. Bijvoorbeeld in de vorm van lagere stookkosten. Terwijl de kosten potentieel voor de VvE zijn. Zeker in Amsterdam kan dit veel opleveren. Het is een relatief natte ondergrond. En dan vormt de kruipruimte een ideale  koudebrug. Het probleem is wel vaak: De VvE de lasten, de individuele eigenaar de lusten? Aldus een VvE Beheerder uit Amsterdam. Maar dat geld natuurlijk ook voor het VvE beheer in andere steden. Bijvoorbeeld Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Zonnepanelen op het gezamenlijke dak.

VvE en Duurzaamheid? Dan zijn zonnepanelen een goed en realiseerbaar alternatief. Enerzijds om stroom op te wekken voor gemeenschappelijk gebruik. Anderzijds bijvoorbeeld voor opladen van elektrische auto’s van de appartementseigenaren. Zeker in een Gemeente als Amsterdam. Immers bijna alle VvE’s hebben een plat dak. En daar kan gemakkelijk een aantal zonnepanelen geplaatst worden. Bijkomend voordeel? Zonnepanelen beschermen het dak tegen schadelijke UV stralen. Het dak gaat dan langer mee. Ook dat is een duurzaamheidsmaatregel.

Spouwmuurisolatie door de VvE

De VvE kan ook kiezen voor spouwmuurisolatie. Daarbij moet de VvE wel letten op de effectiviteit hiervan. Zo zal de isolatie van een zijwand waar de wind opstaat meer opleveren dan de voorwand van een tussenwoning. Ook voor deze vormen van isolatie is er subsidie te krijgen. Hoeveel dit is verschilt per gemeente. Amsterdam kan dus een andere regeling hebben dan Den Haaf of Rotterdam. Dus informeer altijd bij de gemeente hoe hit precies zit. En of het subsidiepotje niet leeg is.