VvE Verzekeringen. Waarvoor moet de VvE zich verzekeren?

VvE Verzekeringen. Waarvoor moet de VvE zich verzekeren?
29 augustus 2018 Jan Willem Hens
VvE Verzekeringen

VvE verzekeringen

Ik vroeg aan VvE Beheer Amsterdam. Welke verzekeringen moet de VvE afsluiten. VvE Beheer Amsterdam gaf het volgende aan. Dat je in iedergeval een Opstalverzekering moet afsluiten. Dit is ook vaak een verplichting die in de Splitsingsacte staat. Maar ook een Aansprakelijkheidsverzekering (AvB). In sommige gevallen is ook een Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering aan te raden. Maar let op: VvE Beheer Amsterdam is geen deskundige verzekeringsagent. En niet bevoegd te adviseren omtrent verzekeringen. Daarvoor moet het bestuur van de VvE advies inwinnen bij een Verzekeringstussenpersoon. Deze heeft de relevante vergunningen hiervoor. Wel kan VvE Beheer Amsterdam natuurlijk in het kort uitleggen wat deze drie verzekeringen voor dienen. En waar je bij VvE verzekeringen op moet letten.

VvE Verzekeringen. Hoe zit het met de herbouwwaarde?

De Opstalverzekering dekt schade aan het gebouw. Bijvoorbeeld veroorzaakt door brand, water- of stormschade. Maar ook inbraakschade. VvE Beheer Amsterdam geeft aan dat van groot belang is om de juiste herbouwaarde verzekerd te hebben. Kort gezegd is de herbouwaarde hoeveel geld het zou kosten om het gehele pand opnieuw op te herbouwen. Zorg ervoor dat deze waarde om de paar jaar opnieuw wordt vastgesteld. Voor VvE verzekeringen is dat van belang. Overleg hierover met je verzekeringsadviseur. Daarnaast kan je de opstalverzekering bijvoorbeeld uitbreiden met een glasverzekering. Ook is het afsluiten van een Aansprakelijkheidsverzekering belangrijk. Met deze verzekering dek de VvE aansprakelijkheid af. Bijvoorbeeld als de boom in de gemeenschappelijke tuin omvalt en de schuur van de buur VvE ernstig beschadigd. Of een dakpan op een voorbijganger.

Wees kritisch op je verzekeringen.

Nog een tip over VvE Verzekeringen. Houdt regelmatig je verzekeringsportefeuille tegen het licht. Het loont de moeite om elke paar jaar naar je verzekeringen te kijken. Wees ook kritisch om je verzekeringstussenpersoon. Ook deze willen nog weleens verbonden zijn aan een verzekeraar. Parel Beheer weet ik uit ervaring is niet gebonden aan een verzekeraar en / of tussenpersoon. Dat mogen zij ook niet van de toezichthouder. Parel VvE Beheer Amsterdam laat de keuze van een verzekering over aan de VvE. Dat vindt ik ook belangrijk. Daarin dient een VvE Beheerder Amsterdam onafhankelijk in te zijn. Overigens ook t.o.v. bijvoorbeeld schilders en aannemers. Ook daar is onafhankelijkheid belangrijk. En dat is VvE beheer Amsterdam. Dat weet ik zeker.