VvE. Moet ik in zee met een professionele beheerder?

VvE. Moet ik in zee met een professionele beheerder?
11 april 2018 Jan Willem Hens
VvE

VvE regelen? Wat moet ik regelen

Zijn er wettelijke verplichtingen waar aan moet voldoen? Ja, aldus Parel Beheer. Beheer Amsterdam gaf aan dat de volgende zaken geregeld moeten zijn: Inschrijving in de Kamer van Koophandel (KvK), een begroting opstellen en een spaarplicht. Daarnaast gaf Beheer Amsterdam aan dat er ook in de splitsingsacte en bijbehorende modelregelement nog nadere verplichtingen aan de VvE worden gesteld. De meest bekende zijn het hebben van een opstalverzekering, het sparen voor onderhoud en minimaal één maal per jaar vergaderen.

Voor de verkoopbaarheid van je appartement, aldus beheer Amsterdam, is het verstandig het beheer uit te besteden aan een professioneel beheerder. Dat geeft de koper vertrouwen dat het een goed georganiseerde VvE is zonder verassingen.

 

Moet je de VvE inschrijven in de Kamer van Koophandel?

Ja, sinds enige jaren is het verplicht je in te schrijven in de Kamer van Koophandel (KvK). Dat lijkt veel werk voor de VvE, maar dat valt volgens Beheer Amsterdam wel mee. Je moet een aantal formulieren invullen. En ondertekenen. Ook moet je de splitsingsacte van de VvE meesturen. Sinds een paar jaar zijn er geen jaarlijkse kosten meer voor de inschrijving in de KvK, maar moet de éénmalig € 50,– betalen voor de inschrijving. Beheer Amsterdam kan dit overigens ook voor je doen als je dat zou willen. Meer informatie hierover vind je hier

 

Spaarplicht. Wat zijn de regels?

Sinds 1 januari 2018 geld er een spaarplicht voor, aldus VvE Beheer Amsterdam. Er zijn drie mogelijkheden waarmee je aan de spaarplicht kan voldoen. Het uitgangspunt is dat je elk jaar voor 0,5% van de verzekerde waarde van de opstal moet reserveren voor onderhoud. Deze drie regels zijn volgens Beheer Amsterdam: 1. Een jaarlijkse reservering van 0,5% van de herbouwaarde of 2. Sparen op basis van een MJOP (Meerjaren Onderhoudsplan) of 3. Minstens 80% van de eigenaren geeft aan direct een bijdrage te voldoen indien de VvE groot onderhoud moet plegen. Daarnaast is er een overgangstermijn afgesproken van 3 jaar, ingaande 1 januari 2018.

Wat Beheer Amsterdam mij ook aangaf is dat steeds meer hypotheekverstrekkers eisen stellen. Zo gaf Beheer Amsterdam mij aan dat hij ook steeds meer hypotheekverstrekkers ziet vragen naar de MJOP. Volgens Beheer Amsterdam gebeurt het dan ook dat als de VvE geen MJOP heeft, de hypotheek niet doorgaat.