VvE Belastingaangifte. Wat zijn mijn verplichtingen?

VvE Belastingaangifte. Wat zijn mijn verplichtingen?
16 januari 2019 Jan Willem Hens
VvE Belastingaangifte

VvE Belastingaangifte. Wat zijn mijn verplichtingen?

VvE Belastingaangifte, waar is dat eigenlijk voor nodig? Bij het doen van de belastingaangifte 2018. Of van andere jaren heb je te maken met VvE Belastingaangifte. Rond de eigen woning krijg je met de fiscus te maken. Onder andere voor:

  • Rente aftrek. Echter alleen als je een annuïtaire hypotheek heb met een looptijd van maximaal 30 jaar.
  • Huurwaarde forfait
  • De zogenaamde Wet Hillen als je geen hypotheekschuld hebt.

Meer en uitgebreide informatie hierover vind je bij de belastingdienst. Maar je hebt ook te maken met VvE Belastingaangifte. Niet alleen in Box 1 speelt de eigenwoning een rol maar ook in Box 3. Daar moet je namelijk de aandeel in het reservefonds van de eigenwoning opgeven binnen Box 3. Dus als het toe te rekenen aandeel in de reservefonds € 10.000 is betaal je hierover vermogensbelasting. Tenzij je een monumentaal pand hebt.

VvE Beheer Amsterdam moet gegevens geven?

Voor het doen van VvE Belastingaangifte moet de VvE Beheerder Amsterdam gegevens aanleveren. Dat doet hij uit zijn verplichting voor Financieel VvE Beheer. Binnen deze module wordt o.a. de jaarrekening gemaakt. Maar ook de berekening van de reserves en het aandeel van elke appartementseigenaar. En dit hebben zij nodig voor VvE Belastingaangifte. Hoe wordt dit berekend?

Stel dat de VvE een Algemene Reserve heeft en een Reservering Groot onderhoud. Als de Algemene Reserve €3.800 en de Reservering Groot Onderhoud € 6.200. Samen dus € 10.000. Voor de VvE Belastingaangifte is relevant wat daarvan het aandeel is per appartementsrecht. Als jij dus 20% van het aandeel in de vve bezit gaat het om € 2000,–. Deze € 2000 heb je dan nodig voor je VvE Belastingaangifte. Meer informatie over Financieel VvE Beheer vindt je hier.

VvE Belastingaangifte Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Naast aftrekposten voor de inkomstenbelasting zijn er mogelijk veel subsidiemogelijkheden voor de Eigen Woning. Zeker als het een monumentaal pand betreft. Bij verkoop bijvoorbeeld:

  • Notariskosten
  • Kosten voor inschrijving kadaster
  • Provisie voor het afsluiten van een hypotheek
  • Kosten aanvraag Nationale Hypotheekgarantie.

Naast aftrekposten zijn er ook vele subsidiemogelijkheden  in het kader van VvE Belastingaangifte. Denk vooral aan subsidies voor energiebesparende maatregelen. Zoals:

Dak- en spouwmuurisolatie

Slimme meters

Duurzame warmte

HR ++ glas.

Er zijn vele mogelijkheden. En het is de moeite waard je hier eens in te verdiepen. Het kan je veel geld schelen. Het is even werk, maar kan veel opleveren.