Parkeerplaats verkopen bij een VvE-pand? Hoe zit dit precies?

Parkeerplaats verkopen bij een VvE-pand? Hoe zit dit precies?
4 april 2018 Jan Willem Hens

Stel: u wilt uw parkeerplaats in de garage onder een VvE-pand verkopen. Via via vindt u een koper die een mooie prijs biedt voor de parkeerplaats. 

Maar mag u uw parkeerplaats zomaar verkopen als VvE-lid? Hoe zit dit precies?

Tip: let op de spitsingsakte en het modelreglement

Wat wel en niet mag, is afhankelijk van wat er in de splitsingsakte en het bijbehorende modelreglement van uw VvE staat. 

Bij parkeerplaatsen staat vaak een bepaling dat appartementseigenaren een voorkeursrecht hebben bij verkoop. Wat betekent dit precies in de praktijk? 

Stel: u wil uw parkeerplaats voor €40.000 k.k. verkopen. Dan moet u de parkeerplaats eerst aan de leden van de VvE aanbieden voor dezelfde prijs. Als één van de appartementseigenaren interesse heeft, dan heeft hij of zij voorrang op iemand die geen lid is van de VvE. 

Het is dus belangrijk om goed op te letten hoe het voorkeursrecht is vastgesteld in de splitsingsakte van de VvE.

Parkeerplaats bij een VvE-pand verhuren in plaats van verkopen?

Parkeerplaatsen zijn schaars, vooral in steden als Amsterdam. Parkeertarieven stijgen en het wordt steeds lastiger om een parkeerplaats te vinden. Dus voordat u besluit om uw parkeerplaats te verkopen, is het interessant om verhuur te overwegen. In sommige delen van de stad kan de huuropbrengst tussen de €175 en €200 per maand liggen. Nu parkeervergunningen duurder worden, zal dit alleen maar toenemen.

Misschien is het dus beter om nog een paar jaar te wachten voordat u uw parkeerplaats verkoopt. Zo kunt u een beter rendement behalen door de ruimte te verhuren en te profiteren van de toenemende vraag naar parkeerplaatsen. 

Interesse in advies over dit thema? Neem dan contact op met een professionele VvE-beheerder, zoals Parel Beheer.