Huisvestingsverordening 2020 Amsterdam

Huisvestingsverordening 2020 Amsterdam
3 juli 2019 Jan Willem Hens
Huisvestingsverordening 2020

Huisvestingsverordening 2020

De nieuwe Amsterdamse Huisvestingsverordening 2020 komt eraan. Daarover schreef het Het vastgoedjournaal afgelopen voorjaar. Vanaf 1 januari 2020 gaat er een aantal zaken veranderen. De belangrijkste veranderingen zijn:

  • In de omzettingsvergunning komt de plicht om ieder kamerbewoner een eigen contract te geven.
  • Er wordt een maximum gesteld aan het aantal omzettingsvergunningen. Niet meer dan 25% in een pand mag je omzetten. Dus als een pand uit vier woningen bestaat mag je maximaal één omzetten.
  • 6 bewoners is vanaf 2020 in Amsterdam het maximum.
  • Bij omzetting tot maximaal 3 bewoners zijn er geen geluidsnormen meer.

Wat beoogt de gemeente Amsterdam met de Huisvestingsverordening 2020?

Wat betekend dit voor Amsterdam?

Het doel is meer grip te krijgen op de woningmarkt. Maar gaat ze dat lukken? Een markt is vaak ongrijpbaar. In hoog tempo zijn beleggers bezig om woningen om te zetten in kamers. Eerst woonde er een gezin die € 600 huur betaalde. Nu vier jongeren die in totaal € 2000 huur betalen. Dat is natuurlijk heel erg lucratief. Ook jongeren moeten wonen uiteraard. Maar nu veranderen hele wijken. Zoals in de Rivierenbuurt en Oud Zuid in Amsterdam. De Amsterdamse Huisvestingsverordening 2020 wil dit niet tegengaan. Het gaat om regulering.

Heeft het ook een impact op de VvE?

Ja. Vereniging van Eigenaars die voornamelijk uit belegde woningen bestaan functioneren slechter. Er is minder binding met het pand. De overgebleven eigenaars / bewoners draaien voor veel zaken op. Denk aan het doorgeven van storingen. Maar ook het toegang verlenen van onderhoudsmedewerkers. En uiteindelijk leidt overbewoning tot veel overlast. Met de Huisvestingsverordening 2020 probeert Amsterdam hier grip op te krijgen. Maar of dat lukt is maar de vraag. Ook komt er een woonplicht. Is e bijvoorbeeld een omzettingsvergunning naar drie bewoners. Maar blijken er maar twee te wonen vervalt de vergunning. De woning is dan weer een zogenaamde zelfstandige woonruimte. En dan kan je opnieuw beginnen met je vergunningaanvraag. Voor meer

Advies kan je terrecht bij Parel Beheer.