Huishoudelijk reglement VvE: waarom is het belangrijk en hoe stel je er een op?

Huishoudelijk reglement VvE: waarom is het belangrijk en hoe stel je er een op?
10 juli 2019 Jan Willem Hens

Heeft u zich ooit afgevraagd of het opstellen van een Huishoudelijk Reglement echt nodig is voor uw Vereniging van Eigenaars (VvE)? 

Het antwoord is ja. 

Welke rol vervult het Huishoudelijk Reglement precies voor VvE’s? Waar moet u op letten bij het opstellen? Op deze vragen gaat deze blog verder in.

Huishoudelijk Reglement VvE: wat is het precies?

Het Huishoudelijk Reglement van de VvE is een aanvulling op de splitsingsakte, waarin de verdeling van het appartementsrecht staat opgenomen.

Het voordeel van het Huishoudelijk Reglement is dat het de mogelijkheid biedt om afspraken met elkaar te maken over onderwerpen die niet in de splitsingsakte zijn opgenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regels met betrekking tot:

  • het plaatsen van schotels aan de buitenmuur
  • het stallen van persoonlijke spullen in gemeenschappelijke ruimtes
  • het houden van huisdieren 
  • geluidsniveaus na bepaalde uren

Ook kunt u sancties opnemen in het huishoudelijk reglement bij overtredingen.

Waar moet u op letten bij het opstellen van een Huishoudelijk Reglement voor de VvE?

Bij het opstellen van het reglement is het belangrijk om te letten op een aantal zaken. 

Het belangrijkste is dat het Huishoudelijk Reglement niet in strijd is met de splitsingsakte. Als de splitsingsakte bijvoorbeeld huisdieren toestaat, dan mag er in het Huishoudelijk Reglement geen verbod of aanscherping worden opgenomen. 

Het opstellen van het reglement kunt u zelf doen, maar u moet wel over een vaardige pen beschikken en goed op de hoogte zijn van de regels in de splitsingsakte en het bijbehorende modelreglement.

Om u op weg te helpen bij het opstellen van het huishoudelijk reglement, hebben we de volgende stappen voor u op een rijtje gezet:

  • Bestudeer de splitsingsakte en het modelreglement
  • Inventariseer wat mede-eigenaren belangrijk vinden
  • Maak een conceptversie
  • Breng het Huishoudelijk Reglement ter stemming in bij een formele VvE-vergadering

Houd er rekening mee dat u bij het opstellen van het reglement een gekwalificeerde meerderheid nodig heeft. Meestal moet 80% van de eigenaren akkoord zijn voordat het Huishoudelijk Reglement kan worden vastgesteld.

Hoe wordt het Huishoudelijk Reglement in de praktijk gebruikt?

Als het reglement eenmaal is goedgekeurd, kan er worden opgetreden tegen bewoners die zich niet aan de regels houden. Bijvoorbeeld door het verwijderen van fietsen uit gemeenschappelijke ruimtes op kosten van de bewoner.

Tips voor het opstellen van het Huishoudelijk Reglement

Het opstellen van een Huishoudelijk Reglement is een tijdrovend proces.

De belangrijkste tip is dat het reglement mag geen bepalingen bevatten die strijdig zijn met de splitsingsakte of het modelreglement. Sla dus altijd deze bepalingen erop na voordat u een conceptversie maakt.

Gelukkig kan Parel Beheer u helpen bij het opstellen van het Huishoudelijk Reglement en u voorzien van de benodigde kennis over VvE-beheer.