Opstellen huishoudelijk reglement. Stel er een op.

Opstellen huishoudelijk reglement. Stel er een op.
10 juli 2019 Jan Willem Hens
opstellen huishoudelijk reglement

Het opstellen van een huishoudelijk reglement

Het opstellen van een huishoudelijk reglement. Is dat echt nodig? Het huishoudelijk reglement van een Vereniging van Eigenaars is een aanvulling van de splitsingsacte. In dit reglement kan je afspraken met elkaar maken. Het gaat dan om onderwerpen die niet in de splitsingsacte staan.

Een voorbeeld hiervan vind je hier Wat kan je zowel hierin regelen? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wel of geen schotels aan de buitenmuur
  • Het stallen van persoonlijke spullen in de gemeenschappelijke ruimtes
  • Regels omtrent huisdieren

Maar ook bijvoorbeeld over geluidsniveaus na bepaalde uren. Wat ook belangrijk is bij het opstellen van een huishoudelijk reglement. Je kan er ook sancties opnemen bij overtredingen.

Waar moet je op letten

Het belangrijkste is dat bij het opstellen van een reglement deze niet is strijd is met de splitsingsacte. Staat er in de splitsingsacte bijvoorbeeld dat huisdieren toegestaan zijn. Dan mag een verbod niet opgenomen zijn in het huishoudelijke reglement. Ook een aanscherping is niet mogelijk. Bijvoorbeeld een bepaling dat alleen kleine honden toegestaan zijn. Een reglement kan je makkelijk zelf opstellen. Wil je hulp? Vraag het dan eens aan Parel Beheer. Zij zijn deskundig hierin en weten wat belangrijk is bij het opstellen van een huishoudelijk reglement.

Wat is nog meer van belang

Een huishoudelijk reglement opstellen kan je ook zelf doen. Dat is niet zo moeilijk. Wel moet je over een vaardige pen beschikken. En je moet goed op de hoogte zijn van de regels in het splitsingsacte en de bijbehorende modelreglement. Volg de volgende stappen:

  • Bestudeer de splitsingsacte en het model reglement
  • Inventariseer wat mede eigenaren belangrijk vinden
  • Maak een concept versie
  • Breng deze uiteindelijk ter stemming in bij een formele VvE vergadering.

Let wel op. Bij het opstellen van een reglement moet je een gekwalificeerde meerderheid hebben. Meestal moet 80% van de eigenaren akkoord zijn wil je het huishoudelijk reglement kunnen vaststellen.