Een tweede huis kopen voor verhuur. Mag dat zomaar?

Een tweede huis kopen voor verhuur. Mag dat zomaar?
2 oktober 2019 Jan Willem Hens

Overweeg je om een tweede huis te kopen voor verhuur? Dan is het belangrijk om te weten of je hiervoor toestemming nodig hebt van de Vereniging van Eigenaars (VvE) of gemeente. 

In deze blog leg ik uit wat de regels zijn en waar je op moet letten.

Mag je zomaar een tweede huis kopen voor verhuur?

Ja, in principe mag je altijd een woning kopen met als doel deze te verhuren. Het is echter wel belangrijk om te kijken naar de splitsingsakte van het appartementsrecht.

Wat staat er in de splitsingsakte?

In de splitsingsakte staat wat de bestemming is van het appartementsrecht. Hierin staat bijna altijd een woonbestemming. Als dat het geval is, dan mag je de woning kopen voor verhuur. Echter, verhuur als B&B, shortstay of AirBnB is in strijd met de splitsingsakte. Dat is namelijk commerciële verhuur en hiervoor heb je toestemming nodig van de VvE.

Wat zijn de regels van de VvE?

Als er een woonbestemming in de splitsingsakte staat, dan mag je de woning kopen voor reguliere verhuur. Voor commerciële verhuur, zoals AirBnB, heb je toestemming nodig van de VvE. Zelfs als het van de gemeente wel mag.

Wat zijn de regels van de gemeente?

Elke gemeente heeft zijn eigen regels als het gaat om verhuur van woningen. Als je een tweede huis wilt kopen voor verhuur, is het belangrijk om de regels van de betreffende gemeente te kennen. In Amsterdam gelden bijvoorbeeld andere regels dan in Utrecht. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van de regels voordat je een beleggingsobject koopt.

Kortom, wil je een woning kopen voor verhuur? Let dan goed op de regels die gelden in de splitsingsakte en de gemeente waarin de woning staat. Zorg dat je vooraf goed geïnformeerd bent om problemen te voorkomen.

Bent u op zoek naar een ervaren, betrouwbare vastgoedbeheerder in Amsterdam? Parel Beheer komt graag met u in contact.

Disclaimer: dit artikel is niet afgestemd op de persoonlijke omstandigheden van enig persoon of bedrijf. Dit is geen beleggingsadvies.