Kopen voor verhuur. Waar moet je op letten.

Kopen voor verhuur. Waar moet je op letten.
2 oktober 2019 Jan Willem Hens
kopen voor verhuur

Kopen voor verhuur. Mag dat zomaar?

En woning kopen voor verhuur. Mag dat zomaar? Moet de Vereniging van eigenaars (VvE) of gemeente toestemming geven? Dat is een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. In zijn algemeenheid mag je natuurlijk altijd een woning kopen. Ook is de bedoeling hiervan om dit te gaan verhuren. Leidend hierin is in eerste instantie de splitsingsacte. Hierin staat wat de bestemming is van het appartementsrecht. In de splitsingsacte staat bijna altijd een woonbestemming. Dan kan je dus de woning kopen voor verhuur. Wat niet mag als er een woonbestemming is, is verhuur als B&B, shortstay of AirBnB. Dat is commerciële verhuur en mag alleen met toestemming van de VvE.

 

Hoe zit het met de VvE?

Ale er een woonbestemming in de splitsingsakte staat kan je de woning kopen voor verhuur. Het gaat dan echter wel om reguliere verhuur. En niet om bijvoorbeeld AirBnB. Dat wordt gezien als een vorm van commerciële verhuur. En dat is meestal in strijd met de splitsingacte. Als je inderdaad de woning wil gebruiken voor AirBnB heb je met twee regelingen te maken. Van de gemeente. Welke regels stelt deze hieraan. Maar daarnaast moet de VvE toestemming geven hiervoor. Ook al mag het van de gemeente. Amsterdam kent hier hele specifieke regels voor. Meer informatie vind je bij Parel, VvE Beheer Amsterdam

Wat zijn de regels van de gemeente?

Als je een woning koopt voor de verhuur let dan op de regels van de gemeente. Zo heeft elke gemeente zijn eigen plaatselijke regels. De Gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld weer andere regels dan Gemeente Utrecht. Wees dus voorzichtig voordat je dus een beleggingsobject koopt. Als je de regels van Amsterdam kent kan je prima in Amsterdam kopen. In Utrecht, Rotterdam of Den Haag kopen. Doe eerst je huiswerk voordat je iets koopt. De regels per gemeente verschillen. Kopen voor verhuur. Let goed op.