Resultatenrekening VvE: waar moet deze aan voldoen?

Resultatenrekening VvE: waar moet deze aan voldoen?
28 februari 2020 Jan Willem Hens

Bent u lid van een Vereniging van Eigenaars (VvE)? Dan is de kans groot dat jij wel eens een resultatenrekening gepresenteerd hebt gekregen tijdens de ALV. U moet deze rekening controleren, maar dat is lastig als u niet precies weet wat de resultatenrekening inhoudt.

U bent niet de enige!

In deze blog zal ik uitleggen wat er allemaal op de resultatenrekening van de VvE staat en hoe deze gecontroleerd kan worden.

Resultatenrekening VvE: wat is het?

De resultatenrekening van de VvE, ook wel de verlies- en winstrekening genoemd, is een onderdeel van de jaarrekening van de VvE. Samen met de balans vormt de resultatenrekening de jaarrekening. 

Op de resultatenrekening staat waar de ledenbijdragen aan zijn uitgegeven. Dit omvat onder andere de kosten van de VvE-beheerder, verzekeringspremies, bankkosten en elektriciteit. 

Daarnaast bevat de resultatenrekening ook uitgaven voor groot onderhoud, zoals schilderwerk en het vernieuwen van het dak.

Wie maakt en controleert de resultatenrekening VvE?

De resultatenrekening van de VvE wordt opgesteld door de VvE beheerder en, wanneer deze er niet is, door het VvE-bestuur. De rekening moet echter worden goedgekeurd door de ALV, zoals ook staat beschreven in de splitsingsakte. 

De vergadering laat zich adviseren door de kascommissie. De kascommissie controleert de boekhouding voordat de vergadering de resultatenrekening goedkeurt. 

Maar wat als uw VvE geen kascommissie heeft? Hoewel elke VvE een kascommissie zou moeten hebben, is dat vaak niet het geval. Met name kleine VvE’s hebben er regelmatig geen. Om ervoor te zorgen dat het VvE-bestuur integer met de financiën omgaat, is het van essentieel belang om een kascommissie aan te wijzen.

Vragen over de resultatenrekening? Parel Beheer staat voor u klaar.