Incasso servicekosten door de VvE is belangrijk

Incasso servicekosten door de VvE is belangrijk
7 augustus 2019 Jan Willem Hens
incasso servicekosten

Incasso servicekosten

Als lid van de Vereniging van Eigenaars moet je elke maand servicekosten betalen. Van deze servicekosten betaald de VvE alles wat verband houdt met de appartementen. Denk hierbij aan de opstalverzekering en de elektra voor het trappenhuis. Maar ook onderhoudskosten en reserveringen voor groot onderhoud. Servicekosten moeten meestal vooraf worden betaald. Dus voor of op de eerste van de maand. Dat is geen regel van de VvE beheerder uit Amsterdam. Maar dat staat bijna altijd zo omschreven in de splitsingsacte en modelreglement. Dat kan je dus nalezen. Wat als je niet betaald? Dat kan de VvE overgaan tot incasso van de servicekosten.

Wat zijn de voorwaarden

Aan het inschakelen van een incassobureau zijn voorwaarden verbonden. Lees meer hierover bij de consumentenbond Er zijn nog meer zaken van belang. Bij de incasso van servicekosten heb je toestemming van de VvE nodig. Dat kan op twee manieren. De eerste is als het in de splitsingsacte staat. In de splitsingsacte en het modelreglement staat dan wanneer er betaald moet zijn. Meestal is dit de eerste van de maand. Er staat dan ook wat je als VvE beheerder mag doen als een lid achterblijft met zijn of haar betalingen. De tweede optie is om in de jaarlijkse VvE vergadering de incassoprocedure vast te leggen. Dat is belangrijk voor de incasso van servicekosten. Dit moet wel elk jaar vastgesteld worden in de VvE vergadering.

Overdracht appartementsrecht

Wat als een lid weigert te betalen. Ook na het doorlopen van de incassoprocedure. Dan is er één troost. Als hij of zij het appartementsrecht verkoopt moeten alle schulden aan de VvE voldaan zijn. Dat regelt de notaris. Deze is bij overdracht verplicht dit aan de VvE beheerder te vragen. Als er dan schulden zijn verrekent de notaris deze bij verkoop. Met een beetje geluk krijgt de VvE dus altijd de servicekosten. Bij de incasso van servicekosten trekt uiteindelijk de VvE aan het kortste eind.

Daarom is het verstandig om een professionele VvE beheerder te hebben. Kijk eens bij Parel Beheer