Duurzaam dak VvE? Wat zijn de mogelijkheden.

Duurzaam dak VvE? Wat zijn de mogelijkheden.
23 maart 2020 Jan Willem Hens
Duurzaam dak VvE

Duurzaam dak VvE

En duurzaam dak van de VvE. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Bijvoorbeeld als onderdeel van de noodzakelijke verduurzaming. Wat wordt onder verduurzaming bedoeld? Enerzijds zijn er zichtbare maatregelen. Anderzijds onzichtbare maatregelen. Bij het eerste kan je denken aan Groene Daken. Maar ook aan isolerende beglazing. Bij het tweede aan spouwmuurisolatie en het isoleren van het dak. Tenslotte ook meer ingrijpende maatregelen. Bijvoorbeeld “collectief” ontkoppelen van het gas. In deze blog beperken wij ons tot het zogenaamde Groene Dak. Wat zijn de voordelen van een groen dak? Naast duurzaamheid kan je ook denken aan een verrijking van de natuur. Volgens en insecten vinden het fijn.

 

Hoe zit het met onderhoud

Een duurzaam dak van de VvE heeft een aantal positieve eigenschappen:

  • Het heeft een isolerende werking. Dat is gunstig voor je energie verbruik.
  • Insecten vinden er voedsel en bescherming.
  • In de zomer geeft het verkoeling.

Maak je bijvoorbeeld van je schuur een “groen dak” kan dat positieve effecten hebben op de levendigheid van de tuin. Hoe zie je dat? Bijvoorbeeld door een toename van insecten en vlinders. Dat is gewoon heel erg leuk. Helemaal onderhouds vrij zijn de daken niet. Zo moet je af en toe maaien. Maar ook bij droogte beregenen. Maar dat stelt niet zo veel voot.

 

Wie is nog meer van belang?

Het aanleggen van een duurzaam dak kost ongeveer € 30,– tot € 50,– per m2. Dit hangt een beetje af van het dak waar je het oplegt. Daarnaast moet je uitzoeken of het dak stevig genoeg is. Dat is werk voor een specialist. De overheid en waterschappen stimuleren het aanleggen van een groen dak. Waterschappen doen dit omdat een groen dak als waterberging fungeert. Controleer dit eerst. Bijvoorbeeld Amsterdam keert geen subsidie uit als het potje op is. Meer hierover weten? Informeer eens bij een VvE Beheerder in Amsterdam. Die kunnen je hierbij helpen. Zij zijn hiervan goed op de hoogte. Samengevat: Een duurzaam dak VvE. Voor iedereen van belang