Verkamering. Wat mag wel en wat niet in de VvE.

Verkamering. Wat mag wel en wat niet in de VvE.
19 juni 2019 Jan Willem Hens
verkamering

Verkamering. Wat is dit precies?

Verkamering in Amsterdam. Op 22 februari 2019 stond er in het NRC een uitgebreid artikel over. Wat is dit precies. En hoe groot is het probleem? Steeds meer investeerders kopen woningen. En deze woningen splitsen zij dan een aantal kamers. Waar vroeger een gezin woonde met 2 kinderen wonen nu vier kamer delers. Met name in de rivierenbuurt ervaren veel oorspronkelijke bewoners hier overlast van. De samenstelling van de bevolking veranderd. Waar eerst gezinnen wonen, wonen nu 4 studenten. Of zogenaamde “Young Professionals” Ook drijft het de prijzen op. Een woning met vier kamers levert al snel tussen de € 2500 en € 3000 op. Waar de huur normaal tussen de € 1000 en € 1500 is. Verkamering is dus uitermate lucratief voor beleggers.

Heb je toestemming van de VvE nodig?

Dat ligt aan wat in de splitsingsacte staat over verkamering. Maar zolang het een interne verbouwing is van een etage is er weinig aan te doen. Anders is het als hiervoor de zolder uitgebouwd moet worden. Of de beganegrond. Dan is wel toestemming van de VvE (Vereniging van Eigenaars) nodig. Er is wel een vergunning nodig van de Gemeente Amsterdam. Maar de huidige praktijk laat zien dat de vergunningen makkelijk te krijgen zijn. Beleggers hebben feitelijk vrij spel. Het is de vraag hoe lang dit nog duurt. Amsterdam gaat de teugels aanhalen. Dit lees je onder andere in de nieuwe huisvestingswet over verkamering. Deze gaat naar alle waarschijnlijkheid 1-1-2020 in.

 

Wat kan je er tegen doen?

Zoals al gezegd. De VvE kan weinig tegen verkamering doen. Behalve in die situaties dat toestemming nodig is. De VvE kan die toestemming uiteraard weigeren. Het verstandig dit te bespreken met een professionele VvE Beheerder die Amsterdam goed kent. Bijvoorbeeld met Parel Beheer Zij kunnen aangeven wat de rechten van de VvE zijn. En hoe het besluitvormingsproces loopt.

Als je wilt optreden tegen verkamering moet je niet bezuinigen op goed advies. Als de woning eenmaal verkamert is ben je te laat. Probeer het dan maar terug te draaien. Dan moet de VvE naar de rechter. En dat koste veel geld.