Verkamering en de VvE: wat mag wel en niet?

Verkamering en de VvE: wat mag wel en niet?
19 juni 2019 Jan Willem Hens

Verkamering. Een fenomeen dat de laatste jaren steeds vaker voorkomt in Amsterdam.

Dit is iets waar veel bewoners overlast van ervaren. Investeerders kopen woningen en splitsen deze in een aantal kamers, waardoor er nu vier kamerdelers in plaats van een gezin wonen. Dit drijft niet alleen de prijzen op, maar verandert ook de samenstelling van de bevolking in de buurt.

Misschien zit u als bewoner helemaal niet te wachten op verkamering. Zeker niet wanneer u een appartementsgebouw deelt met de verkamerde woningen. Kan de VvE iets tegen verkamering doen?

Is toestemming van de VvE nodig voor verkamering?

Verkamering is uitermate lucratief voor beleggers. Een woning met vier kamers levert al snel tussen de € 2500 en € 3000 qua maandinkomsten op, terwijl de huur normaal tussen de € 1000 en € 1500 is. 

Maar lang niet alle buren zitten te wachten op een verkamerde woning. Vaak wonen hier studenten, waardoor de kans op geluidsoverlast groter is. Ook is het verloop groter in verkamerde woningen, waardoor de anonimiteit in de buurt toeneemt. 

Wellicht overweegt u om toekomstige verkamering aan te vechten via uw Vereniging van Eigenaars (VvE). Maar hebben beleggers toestemming nodig van de VvE voor verkamering?

 Dat hangt af van wat er in de splitsingsakte staat. Als het gaat om een interne verbouwing van een etage, is er weinig aan te doen. Maar als de zolder of de begane grond moet worden uitgebouwd, is toestemming van de VvE wel nodig. Daarnaast is er een vergunning nodig van de gemeente Amsterdam. Deze regels worden steeds strenger, omdat de gemeente ook wil optreden tegen ongecontroleerde verkamering.

Wanneer de gemeente echter een vergunning heeft verleend, kan de VvE weinig invloed uitoefenen.

Optreden tegen verkamering met een professionele VvE-beheerder?

Als u wilt optreden tegen verkamering, moet u niet bezuinigen op goed advies. Als de woning eenmaal verkamerd is, bent u namelijk te laat en moet de VvE naar de rechter stappen om nog iets aan de situatie te veranderen. Dit kost veel geld en tijd. 

Het is daarom verstandig om dit te bespreken met een professionele VvE-beheerder die Amsterdam goed kent, zoals Parel Beheer. Zij kunnen u adviseren over de rechten van de VvE en het besluitvormingsproces.