Alles over het energielabel en funderingslabel: Wat regelt de VvE?

Alles over het energielabel en funderingslabel: Wat regelt de VvE?
21 december 2023 parelbeheer

U heeft er vast weleens van gehoord: een energielabel voor uw VvE. Zeker in de koudere maanden die eraan zitten te komen, is het belangrijk dat dit label zo hoog mogelijk is voor uw VvE. Maar wist u dat een goed funderingslabel net zo belangrijk is voor uw VvE? Beide labels zijn niet alleen wettelijk verplicht, maar vormen ook dé sleutel tot een duurzame toekomst voor uw VvE.

In deze blog vertellen we u waarom het energielabel en funderingslabel niet alleen nuttig, maar zelfs essentieel zijn. Ontdek hoe u ze kunt verbeteren en leer meer over de financiële mogelijkheden die deze verbeteringen mogelijk maken.

Energielabel: Wat houdt het in?

Laten we eerst eens kijken naar het energielabel. Dit label geeft een beoordeling van de energiezuinigheid van uw gebouw, op een schaal van A tot en met G. Hierbij staat A voor zeer energiezuinig en G voor zeer energieonzuinig. Het beoordeelt verschillende factoren, waaronder isolatie, verwarmingsinstallaties, ventilatie, en het gebruik van duurzame energiebronnen. Kortom, een handig instrument om de energie-efficiëntie van uw vastgoed te meten en eventueel te verbeteren.

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt overwegen om de energie-efficiëntie te verhogen. Denk aan het verbeteren van isolatie, zoals dakisolatie, gevelisolatie en isolerend glas. Ook het installeren van efficiëntere verwarmings- en koelsystemen en investeren in duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen, zijn belangrijke stappen.

Door het begrijpen van het energielabel en het nemen van mogelijke verbeteringsmaatregelen, kan uw VvE niet alleen aan wettelijke vereisten voldoen, maar ook bijdragen aan een duurzamere en kostenefficiënte beheer van het vastgoed.

Wat is een funderingslabel?

Sinds juni 2021 is het funderingslabel een verplicht onderdeel van een taxatierapport. Maar wat houdt dit label precies in?

Het funderingslabel is een grondige evaluatie van de conditie van de fundering van het gebouw. Hierbij wordt gekeken naar de bodemgesteldheid rondom het gebouw, de draagkracht van de ondergrond, en de mogelijke aanwezigheid van water. Daarnaast omvat het een meting van de mate van stabiliteit en onderzoek naar hoe goed de fundering bestand is tegen de krachten die erop inwerken.

Een verwaarloosd of slecht funderingslabel kan ernstige consequenties hebben voor de bouwintegriteit, zoals scheurvorming in muren, verzakkingen, of zelfs structurele instabiliteit. Dit kan leiden tot kostbare reparaties en in het ergste geval tot onherstelbare schade aan het gebouw. Het is dus van belang regelmatige evaluaties van het funderingslabel uit te laten voeren.

Waarom zijn deze labels belangrijk voor uw VvE?

Een goed energielabel en funderingslabel brengen diverse voordelen met zich mee voor uw VvE. De belangrijkste voordelen zijn:

  1. Kostenbesparingen

Een van de belangrijkste voordelen van een goed energielabel en funderingslabel voor uw VvE is de mogelijkheid tot kostenbesparingen. Door te investeren in energie-efficiënte oplossingen, zoals isolatie en moderne verwarmingssystemen, kan uw VvE hun energiekosten aanzienlijk verminderen. Dit resulteert niet alleen in financiële voordelen op korte termijn, maar versterkt ook de financiële positie van uw VvE op de lange termijn.

  1. Waardeverhoging van vastgoed

Daarnaast draagt een positief energielabel bij aan de waardeverhoging van het vastgoed. Duurzame gebouwen zijn aantrekkelijker voor kopers en investeerders, wat kan resulteren in een betere verkoopprijs en meer interesse. Door te investeren in duurzaamheid kan uw VvE de vastgoedportefeuille aantrekkelijker maken op de markt, waardoor u niet alleen financiële voordelen behaalt, maar ook uw totale waarde vergroten.

  1. Verbetering van levenskwaliteit

Tot slot draagt een goed energielabel en funderingslabel bij aan een betere levenskwaliteit voor de bewoners van het pand. Duurzame maatregelen, zoals verbeterde isolatie en efficiëntere verwarmingssystemen, resulteren in een comfortabelere leefomgeving. Dit kan leiden tot een hogere tevredenheid van de bewoners, wat op zijn beurt bijdraagt aan een positieve sfeer en een prettige woonervaring binnen uw VvE.

Hoe kan je als VvE deze labels verbeteren?

Maar hoe moet u de verbetering van uw labels dan aanpakken? Hier is een praktisch stappenplan dat uw VvE kan volgen om uw labels te optimaliseren:

  1. Evalueer de huidige labels: Begin met het evalueren van de huidige labels. Het is hierbij belangrijk om mogelijke zwakke punten te identificeren en gebieden te vinden waar verbetering mogelijk is. Deze evaluatie vormt de basis voor het opstellen van een effectief verbeteringsplan. Door gericht te kijken naar specifieke aspecten van de labels, kunt u doelgerichte maatregelen nemen om de energie-efficiëntie te verhogen en de bouwintegriteit te waarborgen.
  2. Focus op isolatieverbeteringen: Investeer in isolatieverbeteringen, zoals hoogwaardige dakisolatie, gevelisolatie, en isolerend glas. Deze upgrades dragen bij aan een efficiëntere energieprestatie en een betere bouwintegriteit.
  3. Optimaliseer verwarmingssystemen: Overweeg de installatie van energiezuinige verwarmingssystemen en slimme thermostaten. Hiermee kan uw VvE een doeltreffender gebruik van energie bevorderen, wat niet alleen kostenbesparingen oplevert, maar ook het comfort voor bewoners verbetert.
  4. Verken duurzame energiebronnen: Onderzoek de mogelijkheid van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen. Door groene energieopwekking te integreren, kan uw VvE de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen verminderen en bijdragen aan een milieuvriendelijker beleid.
  5. Betrek bewoners actief: Communiceer en betrek uw bewoners actief bij de verbeteringsplannen. Bewustwording en participatie zijn cruciaal voor het succes van duurzaamheidsinitiatieven binnen uw VvE.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er beschikbaar?

Streeft uw VvE nou naar het verbetering van uw energielabel en funderingslabel? Dan zijn er diverse financieringsmogelijkheden beschikbaar. Hier zijn enkele opties die uw VvE kan overwegen:

1. VvE-leningen

VvE’s kunnen gebruikmaken van specifieke leningen die zijn ontworpen om duurzaamheidsprojecten te ondersteunen. Deze VvE-leningen bieden gunstige voorwaarden en zijn afgestemd op de specifieke behoeften van VvE’s. Met deze leningen kan uw VvE zonder grote financiële lasten energiebesparende maatregelen implementeren, zoals isolatie-upgrades, zonnepaneleninstallaties en andere groene initiatieven.

2. Duurzaamheidssubsidies

Naast leningen kan uw VvE ook profiteren van subsidies die worden aangeboden door overheden en andere instanties. Deze subsidies zijn bedoeld om duurzaamheidsinspanningen aan te moedigen en kunnen financiële steun bieden voor een breed scala aan projecten. Het is essentieel voor uw VvE om zich te informeren over beschikbare subsidies op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Een handige tool om te raadplegen hierover is de Energiesubsidiewijzer op Verbeterjehuis.nl, die een overzicht geeft van alle beschikbare subsidies in uw gemeente.

Door gebruik te maken van deze financieringsmogelijkheden kan uw VvE niet alleen voldoen aan de vereisten voor energie-efficiëntie en bouwintegriteit, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van financiering voor duurzaamheidsprojecten om optimaal te kunnen profiteren van beschikbare middelen.

Hoe kan Parel Beheer u hierin ondersteunen?

Parel Beheer, als ervaren VvE-beheerorganisatie, begrijpt de specifieke behoeften van VvE’s en ondersteunt bij duurzaamheidsdoelstellingen. Ons team van professionals biedt een uitgebreid scala aan diensten om uw VvE te begeleiden bij het verduurzamen van gebouwen, inclusief het verbeteren van het energielabel en funderingslabel. Enkele van onze diensten omvatten:

  • Advies over duurzaamheidsprojecten: We helpen u bij het identificeren van relevante duurzaamheidsprojecten en stellen een plan op om ze te realiseren.
  • Leningadvies: Ons team begeleidt u bij het selecteren van de juiste VvE-lening en ondersteunt u bij het indienen van een succesvolle aanvraag.

In deze blog hebben we uitgebreid besproken hoe belangrijk het energielabel en funderingslabel zijn voor uw VvE. Het verbeteren van deze labels leidt niet alleen tot kostenbesparingen, maar ook tot een verhoging van de vastgoedwaarde en levenskwaliteit. Met Parel Beheer aan uw zijde kunt u stappen zetten richting een groenere en duurzamere toekomst.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over hoe Parel Beheer u kan ondersteunen bij duurzaamheidsinitiatieven voor uw VvE? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het realiseren van uw duurzaamheidsdoelen en bij het verkrijgen van de benodigde financiering. Samen kunnen we uw VvE toekomstbestendig maken en bijdragen aan een duurzamere samenleving.