VvE Recht in Amsterdam. Wat is de relevant?

VvE Recht in Amsterdam. Wat is de relevant?
16 december 2019 Jan Willem Hens
VvE Recht

VvE Recht in Amsterdam

VvE Recht. Wat is van belang en waar kan ik hier meer over lezen. De relevante wetgeving voor Vereniging van Eigenaars is aan verandering onderhevig. Zo is het sinds een paar jaar verplicht de VvE in te schrijven in de KvK. Doe je dat niet is dit een economisch delict. Hierop staat een bestuurlijke boete van ca. € 16.000,–  Maar ook zonder inschrijving loopt de VvE tegen problemen op. Zo zal er zonder inschrijving in de KvK geen verzekering kunnen worden afgesloten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Een van de belangrijkste aanpassingen in de wet is de zogenaamde spaarplicht voor groot onderhoud.

 

De Praktijk. Wat veranderd er

Wil je hier meer over weten? Lees hier verder voor meer info. Een van de meest tastbare aanpassing in de VvE Recht is volgens ons de spaarplicht. Elke VvE is verplicht jaarlijks voor onderhoud te reserveren. Het gaat dan om 0,5% van de verzekerde waarde. Bij € 800.000 is dat dan € 4000,– per jaar. Maar als je een formele Meerjaren Onderhoudsplan hebt die uitkomt op € 3000,– mag de VvE dit als leidraad nemen. Daarnaast is de VvE ook een formele rechtspersoon met een benoemd bestuur. Bij wet zijn appartementseigenaren ook lid van de VvE.

 

De VvE Beheerder in Amsterdam

Elke professionele VvE Beheerder uit Amsterdam is hiervan op de hoogte. Maar daarnaast is de goede beheerder ook ingevoerd in het lokale VvE Recht. Denk bijvoorbeeld om lokale regels voor tijdelijke verhuur. Maar ook bij specifieke regels voor gemeentelijke monumenten. Daarom is het ook van belang om het beheer van de VvE uit te besteden aan professionele VvE Beheerders. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Parel Beheer. Zij kunnen elke VvE met raad en daad terzijde staan. En dat wordt zeker voor het vve bestuur steeds belangrijker. Voor ernstige vergissingen kunnen zij hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld.