Energietransitie. Wat betekend dit voor de VvE?

Energietransitie. Wat betekend dit voor de VvE?
11 december 2019 Jan Willem Hens
Energietransitie

De Energietransitie

De Energietransitie en de Vereniging van Eigenaars. Wat staat de VvE te wachten? De Klimaatdoelen vergen grote ambities. Alle nieuwe en bestaande woningen moeten in 2050 energieneutraal zijn. Nieuwe woningen krijgen geen gasaansluiting meer. En bestaande woningen moeten uiterlijk in 2050 “van het gas af” Maar hoe realistisch is dat. Neem Amsterdam als voorbeeld. Maar dat geld eigenlijk voor alle steden. Zoals Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Hoe krijg je oudere woningen van het gas af en maak je ze energieneutraal. Met name verwarmen is een uitdaging. Dit geld ook voor de VvE’s. Wat staat hun nu te wachten?

Waar moet nog je rekening mee houden

Hoe moet je zeg pak hem beet op de derde etage met een klein balkon een warmtepomp installeren? Of alles aansluiten op stadsverwarming? Er zijn veel vragen, maar nog te weinig echte antwoorden. Het RIVM heeft hier veel over geschreven. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de website van het RIVM verder over de Energietransitie. Daarin kan je ook als VvE Beheerder lezen wat op de VvE’s afkomt. Het is verstandig om bij renovaties en onderhoudswerkzaamheden hier alvast rekening mee te houden. Ook zijn er nu nog subsidies te verkrijgen.

De Transitie en de VvE

Zoals aangegeven komt er veel op de VvE af. Het is dan ook goed om de VvE te laten beheren door een professionele VvE Beheerder. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Parel Beheer . Parel Beheer is een professionele VvE Beheerder met klanten in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Voor goed VvE Beheer is een diepgaande kennis van de gevolgen van de energietransitie voor VvE’s van groot belang. Maar ook als adviseur voor de individuele eigenaren. Daarvoor is de beheerder een professionele adviseur. Wat te doen als je CV nu kapot gaat? Af als je een nieuwe fornuis nodig hebt?

In maart 2020 heeft de gemeente Amsterdam haar ambities kenbaar gemaakt. Om er enkele te noemen: op bijna alle beschikbare daken moeten zonnepanelen komen. Maar ook moet het grotendeel van de huizen “van het gas af” . De vraag is natuurlijk hoe te realiseren. In nieuwe en moderne huizen en wijken lukt dat misschien nog wel.  Maar in de monumentale en historische binnenstad? En de 19de eeuwse wijken? Waar laat je al die warmtepompen. Energietransitie. Noodzakelijk, maar nog een lange weg te gaan.