Is het een goed idee om een beleggingsobject te kopen?

Is het een goed idee om een beleggingsobject te kopen?
31 oktober 2018 Jan Willem Hens

Een vraag die wij vaak krijgen, is de volgende:

‘Dag VvE Amsterdam,

Ik heb een erfenis gekregen en overweeg om dit te beleggen in een huurwoning in Amsterdam, met als doel huuropbrengsten te genereren. Wat vindt u, is dit een verstandige keuze?’

Ja, een woning kopen als beleggingsobject kan verstandig zijn. Maar dit hangt natuurlijk af van wat u wilt bereiken en wat uw persoonlijke omstandigheden zijn. Er zijn een aantal vragen die u uzelf moet stellen, zoals:

Heeft u een lange of korte beleggingshorizon? 

Beleggen in huurwoningen is geen korte-termijn-investering. Vooral als de prijzen dalen, moet u bereid zijn om te wachten totdat deze weer stijgen, en dat kan enkele jaren duren.

Heeft u eigen middelen om te investeren in een beleggingsobject, of moet u lenen? 

Het laatste is altijd risicovoller.

Bent u bereid om zelf huurders te zoeken?

Dit kan bemiddelingskosten besparen. 

Maar waar moet u op letten als u besluit om een woning te verhuren?

 

  • Wat zijn de regels van de gemeente?

 

Zo zijn de regels in Utrecht strenger dan in Amsterdam. U moet zich dus goed verdiepen in de regels die gelden voor de gemeente waarin u wilt investeren. In Utrecht moet u bijvoorbeeld een vergunning aanvragen zodra u een woning aan meer dan twee personen verhuurt. In Amsterdam gelden ook specifieke eisen. Controleer daarom altijd de regelgeving. 

 

  • Mag het van de VvE (Vereniging van Eigenaars)? 

 

Lees altijd de Splitsingsakte goed door en bekijk de meest recente notulen van de VvE-vergadering. Zo voorkomt u dat u een woning koopt die niet verhuurd mag worden. 

 

  • Wilt u het verhuur uitbesteden aan een vastgoedbelegger of alles zelf regelen?

 

Beide opties hebben voor- en nadelen. Ga van tevoren goed na hoeveel tijd u bereid bent om te investeren in het verhuurproces. Hoeveel geld heeft u over voor ontzorging door een vastgoedbeheerder? Wat zijn uw verwachtingen voor professioneel vastgoedbeheer?

Bent u op zoek naar een ervaren, betrouwbare vastgoedbeheerder in Amsterdam? Parel Beheer komt graag met u in contact.

Disclaimer: dit artikel is niet afgestemd op de persoonlijke omstandigheden van enig persoon of bedrijf. Dit is geen beleggingsadvies.