In het nieuws: ‘Veel ontevredenheid bij vve’s over beheerder’

In het nieuws: ‘Veel ontevredenheid bij vve’s over beheerder’
28 juli 2023 parelbeheer

Maar liefst driekwart van de VvE’s laat zich negatief uit over de VvE-beheerder, aldus de NOS. Dat meldt Vereniging Eigen Huis aan de hand van de reacties die zijn binnengekomen bij hun VvE-meldpunt. Zelf zijn ze geschrokken over de hoeveelheid klachten en de ernst ervan.

Wat zijn de meest gehoorde klachten over VvE-beheerders? En waar moet u op letten bij het kiezen van een goede beheerder? In deze blog zetten wij dit voor u op een rijtje.

Veelvoorkomende klachten over VvE-beheerders

Slechte communicatie en bereikbaarheid

Een van de meest voorkomende klachten bij het meldpunt betreft de slechte communicatie en bereikbaarheid van VvE-beheerders. 

Het is essentieel dat een beheerder open staat voor vragen en opmerkingen van bewoners. Onvoldoende communicatie kan leiden tot misverstanden, ontevredenheid en een gebrek aan betrokkenheid bij het VvE-bestuur.

Administratie niet op orde en betalingsachterstand

Een andere veelgehoorde klacht heeft betrekking op de administratieve processen van de VvE-beheerder. 

Onjuiste of onvolledige administratie kan tot financiële problemen leiden en het moeilijk maken om uitgaven te rechtvaardigen. Daarnaast kan een betalingsachterstand leiden tot verstoorde relaties tussen de VvE en leveranciers, wat kan resulteren in vertragingen bij onderhoud of reparaties.

Beheerders nemen op eigen houtje beslissingen met onvoldoende kennis van zaken

Bewoners maken ook vaak melding van beheerders die belangrijke beslissingen nemen zonder overleg met de VvE-leden. 

Dit kan het vertrouwen in de beheerder ondermijnen en de samenwerking binnen de VvE verstoren. Bovendien kan een gebrek aan kennis van zaken ervoor zorgen dat beslissingen worden genomen die niet in het belang zijn van de VvE.

Hoe kiest u een geschikte VvE-beheerder

Misschien zakt de moed u in de schoenen na het lezen van deze lijst klachten. Maar niet getreurd, met deze checklist op zak kunt u een geschikte beheerder selecteren die past bij uw VvE.

Duidelijke communicatie

Ga in gesprek met de beheerder en let op hun communicatiestijl. Een goede beheerder moet open, transparant en bereikbaar zijn. Stel vragen over hoe ze communiceren met VvE-leden en hoe ze omgaan met klachten.

Professionele administratie

Vraag naar het administratieve proces van de beheerder. Een goede beheerder houdt de financiële administratie op orde en zorgt voor tijdige betalingen aan leveranciers. Vraag ook naar hun aanpak bij het oplossen van eventuele betalingsachterstanden.

Overeenkomst en kosten

Zorg ervoor dat alle afspraken en verplichtingen schriftelijk worden vastgelegd in een beheerovereenkomst. Let ook op de kosten van de beheerder en vergelijk deze met andere aanbieders. Kies niet altijd voor de goedkoopste optie, maar ga voor een beheerder die waarde toevoegt aan de VvE.

Wilt u graag in gesprek met een kleinschalige, professionele VvE-beheerder? Eentje waar duidelijke afspraken en korte lijntjes centraal staan? Neem dan contact op met Parel Beheer om kennis te maken.