De VvE activeren: waarom moet u dat doen?

De VvE activeren: waarom moet u dat doen?
2 augustus 2018 parelbeheer

Als eigenaar van een appartement ben je vaak lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Maar waarom is het eigenlijk belangrijk om de VvE te activeren en wat komt daarbij kijken? In deze blog gaan we in op het belang van het activeren van een VvE en de methodiek die hierbij komt kijken.

Belang van het activeren van een VvE

Als eigenaar van een appartement ben je verplicht om lid te zijn van een VvE. Het is dus een wettelijke plicht om de VvE op te richten en te activeren. Er zijn drie basiszaken waar een VvE aan moet voldoen: inschrijving in de Kamer van Koophandel (KvK), voldoende reserveren voor groot onderhoud en het afsluiten van een opstalverzekering. Dit zijn allemaal zaken die de VvE zelf moet regelen. Maar waarom zou je de VvE niet gewoon zelf activeren? Dat kan natuurlijk, maar het kost wel tijd en je moet de weg weten langs de bureaucratie van KvK, banken en notarissen.

Een VvE-beheerder kan je hierbij helpen. Zij controleren of aan alle wettelijke eisen is voldaan door de VvE, houden een eerste VvE vergadering, stellen de bestuurders aan en zetten de boekhouding op. Dit zijn allemaal zaken die niet moeilijk zijn, maar wel nauwkeurig moeten gebeuren.

Hoe activeert u de VvE?

Bij het activeren van een VvE zijn een aantal documenten van belang. Zo staat in de splitsingsakte aangegeven hoe de VvE moet heten en welk modelreglement van toepassing is. Er zijn circa tien verschillende modelreglementen waaruit gekozen kan worden. In de splitsingsakte staat ook hoe de kosten verdeeld worden tussen de eigenaren, hoe het stemrecht verdeeld is en of er bijzondere bepalingen zijn. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden bij het activeren van de VvE.

Ontzorging door een VvE-beheerder

Het is daarom verstandig om een expert in te schakelen, bijvoorbeeld een VvE-beheerder die van de hoed en de rand weet. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van de benodigde documenten en bij het voldoen aan de wettelijke verplichtingen. 

Benieuwd wat een VvE-beheerder voor uw VvE kan betekenen? Neem dan snel contact op.