Vakantieverhuur aan banden in Amsterdam? Klopt dat VvE Beheer Amsterdam

Vakantieverhuur aan banden in Amsterdam? Klopt dat VvE Beheer Amsterdam
23 mei 2018 Jan Willem Hens
vve beheer amsterdam

VvE Beheer Amsterdam. Is het einde van Airbnb in zicht?

Aan VvE Beheer Amsterdam stelde ik de volgende vraag: Is het einde van AirBnB in Amsterdam in zicht? Volgens een artikel in Het Parool zou dat zomaar kunnen, aldus VvE Beheer Amsterdam. De nieuwe gemeente bestuur van Amsterdam wil een vergaande verbod van Airbnb, om te beginnen in drukke wijken zoals het Wallengebied (1012) en het gebied rond de Haarlemerdijk. Maar dat is natuurlijk pas het begin, aldus Jan Willem Hens van Parel Beheer, een bekende VvE beheerder in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Maar het gaat niet alleen om AirBnB, maar ook andere vormen van tijdelijke verhuur zoals shorstay en B&B aldus VvE Beheer Amsterdam.

VvE Beheer Amsterdam durft een voorspelling te doen: nog deze collegeperiode zijn AirBnB, shortstay en B&B onderworpen aan een (strenge) vergunningplicht. En de Amsterdamse bevolking is er blij mee.

Airbnb en VvE Beheer. Hoe zit dat eigenlijk?

Ik vroeg VvE Beheer Amsterdam hoe het nu eigenlijk zit met de regels omtrent Airbnb. Niet alleen van de gemeente Amsterdam maar bijvoorbeeld ook van de VvE (vereniging van eigenaars). VvE beheer Amsterdam legde mij het volgende uit. Aan de ene kant zijn er regels van de gemeente Amsterdam. Zo mag Airbnb bijvoorbeeld niet meer dan 30 dagen per jaar, aan maximaal 4 personen en is er tegenwoordig een meldplicht via de website van de gemeente. Op niet melden, of overtreden van de regels, hangen tegenwoordig hoge boetes die ook echt opgelegd worden. Daarnaast, wist VvE Beheer Amsterdam mij te vertellen moet ook bijna altijd de VvE toestemming geven. In de zogenaamde splitsingsacte staat dat de woning een woonfunctie heeft. En tijdelijke verhuur wordt gezien als commerciële verhuur. Dus in strijd met de splitsingsacte. Dit is al in meerdere gerechtelijke uitspraken vastgelegd.

 

Wat is de toekomst van verhuur in Amsterdam

Wordt het in de toekomst nog mogelijk om woningen te verhuren vroeg ik aan VvE Beheer Amsterdam. VvE Beheer Amsterdam gaf aan dat dat natuurlijk altijd mogelijk zal blijven, maar dat de uitwassen natuurlijk steeds meer bestreden gaan worden. Denk dan bijvoorbeeld aan de zogenaamde “verkamering” van woningen, het opdelen van woningen in meerdere kleine units etc. Helaas zijn veel van deze maatregelen niet alleen gericht op huidjesmelkers, maar ook op particulieren die voor hun pensioenvoorziening afhankelijk zijn voor huurinkomsten. De teugels worden door de gemeente aangetrokken, en de regels worden ingewikkelder. Ik vroeg dit niet voor niets. Ik ga een paar jaar in New York wonen en wil mijn woning verhuren. Gelukkig heeft Parel VvE Beheer een uitstekende Verhuurservice. Zij nemen mij alle zorgen uit handen.