VvE-toestemming voor verbouwing nodig?

VvE-toestemming voor verbouwing nodig?
21 september 2022 parelbeheer

Is het hoog tijd om uw appartement te verbouwen? Wellicht droomt u van een nieuwe badkamer. Of wil u twee krappe kamers in één ruimte veranderen.

Hoe dan ook, wanneer u besluit om uw appartement te verbouwen, moet er veel geregeld worden. Wellicht denkt u hierbij aan het regelen van de financiering en aannemers.

Maar voordat het zover is, mag u een belangrijk detail niet over het hoofd zien: de VvE.

Het is namelijk waarschijnlijk dat u VvE toestemming voor uw verbouwing nodig hebt.

Hoe werkt dit precies? Toestemming vragen lijkt logisch wanneer het een verbouwing van de gedeelde ruimtes betreft. Maar in uw eigen huis mag u toch doen en laten wat u wilt?

Ja en nee. Deze vraag is niet eenzijdig te beantwoorden, omdat bepaalde verbouwingen aan uw privébezit soms toch een wijziging aan gemeenschappelijke delen betekent.

Hoe dit zit, leggen wij uit in dit artikel.

Bent u op zoek naar betrouwbaar VvE-beheer of een VvE-expert om u verder te helpen? Neem dan direct contact op.

Wanneer moet de VvE toestemming voor een verbouwing geven?

Heeft u een appartement gekocht? Dan heeft u appartementsrecht volgens de wet. U mag dus zonder toestemming wijzigingen aanbrengen aan uw privébezit.

Toch is het cruciaal om deze drie checks uit te voeren voordat u aan de verbouwing begint.

Gaat het om een verbouwing van gemeenschappelijke delen?

Let op: gemeenschappelijke delen zijn niet enkel het trappenhuis en de lift! Ook bijvoorbeeld draagmuren vallen hieronder.

Zo mag u niet zomaar een draagmuur verwijderen, omdat uw mede-bewoners daar last van kunnen hebben. Vaak heeft u hier overigens ook een omgevingsvergunning van de gemeente voor nodig.

In de splitsingsakte van uw appartement vindt u een overzicht van de gemeenschappelijke delen van uw gebouw.

Maakt u inbreuk op gemeenschappelijke delen door de verbouwing van uw privébezit?

Wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe keuken aanlegt – uw privébezit – moet daarvoor waarschijnlijk leidingen verplaatst worden – een gemeenschappelijk onderdeel.

Staan er afwijkende afspraken in de splitsingsakte?

Zijn er uitzonderingen vastgesteld in de splitsingsakte omtrent privéverbouwingen? Bijvoorbeeld omdat de VvE op de hoogte gesteld wil worden van verbouwingen in verband met geluidsoverlast of andere overwegingen?

Dan gaan deze afspraken boven de wet en moet u de richtlijnen in de splitsingsakte volgen.

Heeft u op deze drie bovenstaande vragen ‘nee’ geantwoord? Dan kunt u overgaan tot verbouwen zonder toestemming van de VvE. Toch raden wij altijd aan om goed te communiceren over uw verbouwing. Dat zou u van uw buren ook op prijs stellen!

VvE toestemming voor verbouwing vragen, hoe werkt dat?

Als u toestemming voor uw verbouwing vraagt, is het verstandig om zoveel mogelijk relevante informatie te geven. Zo bent u voorbereid op lastige vragen en neemt u eventuele tegenstanders de wind uit de zeilen. 

Maak een overzicht van informatie over de omvang van uw verbouwing, de planning en hoe u de risico’s zo laag mogelijk houdt. Bedenk ook welke vragen uw buren vooral zullen stellen. Zij willen waarschijnlijk weten hoeveel zij van de verbouwing zullen merken. Wees open en communiceer pro-actief.

De plannen moeten eerst belanden bij het VvE-bestuur, zodat zij deze op de agenda kunnen zetten van de eerstvolgende vergadering. In de splitsingsakte is vastgesteld hoeveel stemmen u nodig heeft.

In de tussentijd kan het zeker geen kwaad om uw (naaste) buren vast informeel te betrekken bij uw plannen en de eerste zorgen weg te nemen. Zo heeft u hopelijk alleen maar medestanders tijdens de vergadering!

Een laatste tip

Let op! Een door de VvE goedgekeurd verbouwplan is geen magisch papiertje. Regelmatig krijgt u ook te maken met omgevingsvergunningen die u bij de gemeente moet aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van een nieuw terras. Of wijzigingen aanbrengen in een draagmuur. Check daarom altijd grondig of u enkel toestemming van de VvE nodig hebt, of ook van de gemeente.