Kamerverhuur Den Haag. Verder aan banden?

Kamerverhuur Den Haag. Verder aan banden?
28 oktober 2019 Jan Willem Hens
kamerverhuur den haag

Een kamer verhuren in Den Haag

Kamerverhuur Den Haag. De gemeente legt het verder aan banden. Den Haag verbiedt het verhuur aan meer dan 3 personen in 5 wijken. Zo willen zij de zogenaamde verkamering tegen gaan. Aldus Trouw afgelopen zomer. Zo wil de gemeente de leefbaarheid in bepaalde wijken bewaken. En er voor zorgen dat studenten beter over de stad worden verdeeld. Door verkamering neemt het aantal inwoners toe en verdwijnt de sociale cohesie. Bovendien is er dan geen woonruimte meer voor jonge gezinnen met kinderen en ouderen. Overigens zijn er ook meer gemeenten die overwegen maatregelen hiertegen te nemen.

 

Kamerverhuur Den Haag: Wat is de wettelijke grondslag

De regels rond kamerverhuur zijn vastgelegd in de huisvestingsverordening 2019. Deze is vernieuwd en van kracht sinds afgelopen zomer. Hiermee loopt Den Haag overigens voorop. Niet alleen wordt kamerverhuur aan regels gebonden. Ook moeten huurders van woningen in het lager- en middenhuur segment een huisvestingsvergunning hebben. Maar let op: voor kamerbewoners geld deze vergunningplicht niet. Ook niet voor zogenaamde campuscontracten. Hiermee hoopt de Gemeente ook te voorkomen dat de middenhuur verdwijnt naar het hogere (midden) segment. Zij zijn de eerste gemeente in Nederland dit invoert. Maar ongetwijfeld niet de laatste.

Wat zijn de regels van de VvE

Hoe is het geregeld als de woning onderdeel uitmaakt van een VvE? Hiervoor namen wij contact op met Parel Beheer. Parel Beheer is een Haagse VvE beheerder. Zij weten precies hoe het zit als een appartementseigenaar zijn of haar woning wil verhuren. Daarvoor moet je namelijk altijd naar de splitsingsacte en het bijbehorende modelreglement kijken. Daar staat namelijk in wat de bestemming van het betreffende appartement is. En dat is meestal wonen. Kamerverhuur is dan toegestaan. Maar AirBnB weer niet. Kamerverhuur in Den Haag. Niet alleen de regels van de gemeente zijn van belang. Maar ook die van de VvE.