Loden leidingen: wat kan de VvE eraan doen?

Loden leidingen: wat kan de VvE eraan doen?
29 november 2019 Jan Willem Hens

In de Randstad komen nog veel loden leidingen voor. Wat moet u doen als u hierdoor getroffen wordt? En hoe kunt u samenwerken met uw VvE? Parel Beheer geeft uitleg.

Loden leidingen in oude huizen?

Vroeger waren alle waterleidingen van lood. Men kende het gevaar niet. 

Inmiddels weten wij dat lood bij (langdurige) blootstelling tot gezondheidsrisico’s kan leiden. Veel oudere huizen hebben nog waterleidingen van lood. Niet alleen in de grote steden overigens. Dit probleem geldt eigenlijk voor heel Nederland. 

Sinds 1960 is het gebruik van lood verboden. Alle huizen gebouwd voor 1960 zijn dus verdacht. In de openbare netwerken zijn alle verdachte leidingen gesaneerd. Het zit alleen nog in oude huizen. Duena, het waterleidingbedrijf van Den Haag en omstreken, is hiervoor verantwoordelijk geweest.

Komt het veel voor?

Ja, je vindt loden leidingen vooral in huizen van voor 1960.

Gelukkig is het al 60 jaar niet meer toegestaan om loden leidingen aan te leggen. Dat betekent dat veel al is weggesaneerd bij renovaties en reparaties. 

Veel huizen waar van oorsprong lood werd gebruikt, lopen echter een groot risico. Dat komt omdat leidingen vaak zijn weggestopt in muren en onder vloeren. Daar kan je niet zomaar bijkomen. Daarom hebben veel huizen zowel koper als lood in de waterleidingen zitten. En dat is ongewenst.

Hoe weet mijn VvE dat we loden leidingen hebben?

Wat te doen? De enige manier om zekerheid te hebben is om het water te laten testen. 

Er zijn veel goedkope tests op de markt. Deze kosten tussen de € 15 en € 25. Daar zit natuurlijk een foutmarge in. 

U kunt ook naar een erkend laboratorium. Die zijn duurder (ca. € 125 tot € 150) maar ook betrouwbaarder. En zij komen zelf een watermonster afnemen.

Hoe kan ik dit oplossen met mijn VvE?

Het saneren van loden leidingen is belangrijk. Maar ook lastig. 

Zoals gezegd zijn deze leidingen deze vaak weggewerkt onder vloeren en muren. Je kan er slecht bij. Maar desondanks moet de VvE ze wel saneren. 

Een goede tip om kosten te besparen: als uw appartement of pand wordt gerenoveerd, en u komt lood tegen, haal het dan direct weg. Dat is verstandig voor uw gezondheid. Maar ook voor uw portemonnee.