Amsterdamse regels kamerverhuur 2020. Wat verandert er?

Amsterdamse regels kamerverhuur 2020. Wat verandert er?
13 januari 2020 Jan Willem Hens
Amsterdamse regels kamerverhuur 2020

Amsterdamse regels kamerverhuur 2020

Wat zijn de Amsterdamse de regels voor kamerverhuur in 2020? In Amsterdam gaat het eea veranderen. Dank hierbij aan de regels voor Bed and Breakfast, kamergewijze verhuur maar ook voor AirBnB. Dit alles gericht op het beheersbaar maken van de Amsterdamse woningmarkt. Hoofdlijnen van de nieuwe regels. Tegengaan en beheersbaar maken van toeristische verhuur. Maar ook een halt toeroepen aan “verkamering” door quota per buurt. Dit alles ook gericht op het leefbaar houden van buurten. Zo komt er een maximum aan het aantal vergunningen voor B&B. Maar ook voor verkamering per straat of zelfs per blok. Vanaf 3 “kamers” geld een vergunningplicht.

Waar moet je vooral op letten?

Wil je meer lezen over de Amsterdamse Regels voor kamerverhuur? Kijk op de site van de Gemeente Amsterdam. Vooral de vergunningplicht voor het kamergewijze verhuur leidt tot grote weerstand onder studenten en jongeren. Komen er nog wel kamers beschikbaar? Wil een eigenaar aan drie of meer studenten verhuren? Dan zijn dit de regels”

  1. Er moet een vergunning worden aangevraagd. Dit betekend voldoen aan een aantal regels zoals geluidsisolatie
  2. Iedere bewoner krijgt een eigen huurcontract met dito “huurdersrechten”

De verwachting is dat veel huiseigenaren dit niet gaan doen. Gevolg? Veel studenten en kamerbewoners wordt de huur opgezegd. En komen op de toch al lastige Amsterdamse woningmarkt niet aan een betaalbare woning.

 

Amsterdamse Regels Kamerverhuur 2020. Ook van belang voor de VvE

Ja, ook voor de VvE’s in Amsterdam zijn deze regels van belang. Wat zegt een Amsterdamse VvE Beheerder hierover? Lees hier meer over VvE Beheer in Amsterdam. Het biedt de VvE’s in Amsterdam meer ruimte om op te treden tegen verkamering en overbewoning. Voor sommige zaken moet ook de VvE expliciet toestemming geven. Denk dan aan Bed en Breakfast, AirBnB en shortstay. Allemaal zaken die niet alleen vergunningplichtig zijn. Maar ook toestemming hebben nodig hebben van de VvE in Amsterdam. Amsterdamse Regels voor Kamerverhuur in 2020. Het wordt lastiger maar niet leuker.

Na drie maanden van het nieuwe huisvestingsverordening worden de gevolgen in Amsterdam duidelijk. Bijvoorbeeld studenten die met drieën wonen. Maar ook voor reguliere huurders. De eerste groep worden het huis uit gezet. De tweede groep krijgt steeds meer te maken met tijdelijke contracten van 2 jaar. En die worden ook na twee jaar niet meer verlengt. Immers een tweede contract is direct een contract voor onbepaalde tijd. En dat willen verhuurders niet. Met name die verhuurders met maar één of twee woningen. En dat zijn de meeste.