Verhuurt u één of meerdere woningen in het middensegment? Dan kan er vanaf 1 januari 2024 van alles voor u gaan veranderen.
Vanaf dan wordt namelijk de middenhuur gereguleerd volgens de plannen van onze woonminister Hugo de Jonge. Deze nieuwe regels zullen de huurprijzen van zo’n 300 000 woningen beïnvloeden. Kort gezegd zullen een stuk meer huurwoningen gereguleerd worden om de situatie op de woningmarkt voor huurders te verbeteren. Hoe werkt dit precies? Wat betekent dit voor u? Dat leest u in deze blog.
Hoe werkt de regulering van de middenhuur?
Het is een bekend fenomeen in Nederland: een grote groep werkenden en starters valt net buiten de sociale huur omdat hun inkomen hiervoor te hoog is, maar kan geen hypotheek krijgen. Daarom moeten zij hun weg vinden op de vrije huurmarkt, waar de huurprijzen niet gereguleerd zijn en zij hierdoor een fors deel van hun inkomen kwijt zijn aan de maandelijkse huur.
Om dit aan banden te leggen, introduceert Hugo de Jonge de gereguleerde middenhuur. Dit doet hij op basis van de puntentelling. Ieder huis in Nederland kan een aantal punten krijgen, op basis van meerdere factoren die samen de waarde bepalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het energielabel, het oppervlakte en de aanwezigheid van een tuin. Nu vallen woningen die minder dan 141 punten hebben binnen de gereguleerde sociale huur. Huizen die meer dan 141 punten hebben zijn vrijesectorwoningen.
Dit verandert echter vanaf 2024. Woningen die tussen de 141 en 187 punten hebben, vallen dan binnen de gereguleerde middenhuur bij de afsluiting van een nieuw huurcontract. Hierbij hoort een maximale huur van 1100 euro per maand. Ook de jaarlijkse huurstijging van deze woningen wordt aan regels gebonden. Dit mag namelijk niet hoger zijn dan de gemiddelde CAO-loonontwikkelingen plus een half procentpunt.
Houdt een verhuurder zich niet aan deze regels? Dan kan hij rekenen op boetes van 20.000 euro bij een eerste vergrijp, die kunnen oplopen tot 80.000 euro bij meerdere overtredingen.
Kortom, huizen die tussen de 141 en 187 punten hebben, zullen vanaf 2024 onderhevig zijn aan meerdere regels die de huurhoogte en -stijging voorschrijven.
Wat betekent dit voor uw situatie?
Verhuurt u woningen in de vrije sector? Dan kunnen deze regels impact hebben op uw situatie wanneer u vanaf 2024 een nieuw huurcontract afsluit. Gemiddeld zal de maandelijkse huurprijs van woningen in de gereguleerde middensector dan dalen met 190 euro.
Dit geldt echter niet voor woningen die meer dan 187 punten hebben. Daarom is het verstandig om ruim vóór 2024 inzicht te krijgen in de up-to-date puntentelling van uw huurwoning(en). Wellicht heeft u onlangs de woning verduurzaamd, waardoor uw energielabel stijgt en de puntentelling hoger uitvalt. Of heeft u een nieuwe keuken laten plaatsen.
Blijkt uw puntentelling net onder de 187 punten te vallen? Dan kan het interessant zijn om te onderzoeken met welke ingrepen u uw puntentelling kunt verhogen.
Heeft u interesse in een puntenberekening? Lees er hier meer over of neem direct contact op.