Verduurzamen met uw VvE? Zo pakt u dat aan

Verduurzamen met uw VvE? Zo pakt u dat aan
12 december 2022 parelbeheer

Het zal niemand ontgaan zijn: de energieprijzen gaan door het dak. Bijna iedere Nederlander voelt dit in zijn portemonnee. Als u een koophuis heeft, is het hoog tijd om te verduurzamen. Huurt u een huis? Dan kunt u in gesprek met uw huisbaas.

Maar wat zijn uw opties wanneer u een koopappartement heeft inclusief VvE? Bij gezamenlijke beslissingen over het pand zal de VvE immers samen op moeten trekken. Een schoonmaakbedrijf of glazenwasser kiezen is overzichtelijk, maar samen grote verduurzamingsinvesteringen aangaan is geen sinecure.

In oktober 2022 publiceerde Vereniging Eigen Huis een onderzoek waaruit bleek dat het 3 op de 10 VvE’s niet lukt om het eens te worden over verduurzaming. Dat terwijl de ambitie om te verduurzamen steeds breder leeft onder huiseigenaren.

Wat zijn de valkuilen bij verduurzamen met uw VvE? En hoe kunt u hiermee omgaan, zodat het wél een succes wordt? Dat leest u in deze blog.

Wat zijn de valkuilen?

Het besluitproces van VvE’s

Omdat VvE-besluiten alle leden raken, is het belangrijk om het besluitproces democratisch aan te pakken. Maar dit kan ook als drempel werken wanneer een deel van de leden wel wil verduurzamen en een ander deel niet. Bij grotere VvE’s (meer dan vijf leden) is een tweederde meerderheid nodig en bij kleine VvE’s zelfs een unaniem besluit.

Moeite met confrontatie

Vooral in kleine VvE’s kan het een uitdaging zijn om de confrontatie aan te gaan, wanneer een deel wel wil verduurzamen en een ander deel niet. Leden wonen vaak bij elkaar onder één dak en vinden een goede verstandsverhouding belangrijker dan een meer abstracte verduurzamingsmaatregel. Dan is het logisch dat de voorkeur wordt gegeven aan het bewaren van de lieve vrede.

Verschillende belangen

Voor een verduurzamingsmaatregel zoals een warmtepomp, die zich in 15 jaar terugverdient, loopt niet iedereen warm. Iemand die al op leeftijd is of binnen een paar jaar wil verhuizen, zal hier geen natuurlijke voorstander van zijn. Het is ook mogelijk dat een deel van de leden niet tot financiële investeringen in staat is en koste wat kost willen voorkomen dat de VvE-bijdrage wordt verhoogd – wrang genoeg deels vanwege de stijgende energiekosten.

Beleggers als obstakel

Een VvE bestaat meestal uit een mix van huiseigenaren die zelf in het gebouw wonen en beleggers die de appartementen verhuren. Waar het logisch is dat huiseigenaren alles op alles willen zetten om te verduurzamen, spelen bij beleggers vaak andere belangen mee. Wanneer hun huurders zelf een energie-abonnement afsluiten, voelen de huisbazen de pijn en urgentie van de stijgende kosten uiteraard minder. Ook willen zij soms zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het beheer, wat ook meespeelt als overweging.

Hoe maakt u verduurzamen met uw VvE toch een succes?

Ondanks deze valkuilen hoeft uw VvE verduurzamen geen onoverkomelijke uitdaging te zijn. Met deze tips maakt u van uw plannen een succes.

Combineer reguliere werkzaamheden met isolerende maatregelen

Of uw VvE nu voorstander is van verduurzaming of niet, groot onderhoud moet hoe dan ook plaatsvinden. De drempel is veel lager als een isolerende maatregel gecombineerd wordt met werkzaamheden die al gepland waren. Moet uw VvE het dak of de gevel dit jaar repareren? Dan kunt u het direct laten isoleren. En zijn energie-installaties aan vervanging toe? Kies dan voor energiezuinige varianten!

Laat u informeren door een gecertificeerd energieadviseur

Verduurzamen kan aanvoelen als een lastig, ondoorzichtig en prijzig traject. Waar moet u precies beginnen? Om goed beslagen ten ijs te komen, is het verstandig om een energieadvies uit te vragen bij een gecertificeerd energieadviseur. Dit advies gaat in op de specifieke situatie van uw VvE en verwerkt uw bestaande MJOP (Meer Jaren Onderhouds Plan) in de voorgestelde plannen. Zo wordt uw verduurzamingsvoorstel direct overzichtelijk en kan u aantonen wat een dergelijke investering uw VvE-leden op kan leveren. De kosten van dit advies hoeven ook geen drempel te zijn, want u kunt tot 75% van deze kosten terugkrijgen met de subsidie energiebesparing (SEEH).

Profiteer van de subsidie energiebesparing (SEEH)

De SEEH biedt (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten die uw VvE maakt bij de volgende energiebesparende maatregelen:

  • Spouwmuurisolatie: het isoleren van bestaande spouwmuren;
  • Gevelisolatie: het isoleren van de bestaande gevel, door middel van binnen- of buitengevelisolatie;
  • Dakisolatie: het isoleren van het bestaande dak of van de bestaande zolder- of vlieringvloer (als de zolder onverwarmd is);
  • Vloerisolatie en/of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer of de bestaande bodem;
  • Hoogrendementsglas (HR-glas): het vervangen van glas door HR++-glas of door triple-glas. Als u triple-glas neemt, dan moet dit altijd in combinatie met het vervangen van het kozijn door een nieuw isolerend kozijn. 

Uw energieadviseur zal de subsidiemogelijkheden ook verwerken in het advies. Let op: Vanaf 1 januari 2023 gaat deze regeling over in de Subsidieregeling verduurzaming vereniging van eigenaars (SVVE).

Gebruik de Energiebespaarlening

Dankzij de Energiebespaarlening kan uw VvE verduurzamingsmaatregelen uitvoeren zonder hiervoor de reserves aan te spreken. De accountmanagers van het Energiebespaarfonds kunnen u meer informatie geven over de mogelijkheden en voorwaarden. De hoogte van de rente hangt af van het bedrag dat u leent (minimaal 25.000 euro).

Bouw goede contacten op met uw VvE-leden

U kunt nog zoveel goede ideeën hebben, de steun van (de meerderheid van) uw VvE-leden blijft broodnodig. Daarom is het verstandig om ze persoonlijk te benaderen voordat u uw ideeën presenteert op de VvE-vergadering. Zo hebben ze meer tijd om een afweging te maken en voelen ze zich niet overvallen. En wellicht vindt u wel meer medestanders dan u denkt!

Graag eens sparren over vraagstukken binnen uw VvE? Een VvE beheerder biedt uitkomst! Neem hier contact op.